DIVLJAČ TRAŽI HRANU

Medvjed napao junca u štali u Ilijašu, ostatke ostavio u potoku

Tokom prethodnog perioda medvjed je nanio materijalnu štetu farmerima s područja općina Vogošća, Hadžići i Stari Grad, te Ilijaš

Zbog velikih suša i nedostatka biljne hrane upadi medvjeda na farme su sve češći. Avaz

E. Ć.

19.8.2022

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić objavio je na Facebooku fotografiju ostataka junca, kojeg je medvjed napao u štali u Ilijašu, a ostatke ostavio u obližnjem potoku. 

Delić je objavio da s ciljem zaštite građana i njihove imovine Ministarstvo privrede izdvaja deset hiljada KM za hranu divljači. 

- Zbog velikih suša i nedostatka biljne hrane upadi medvjeda na farme su sve češći, a obzirom da je medvjed zaštićena vrsta jedini način da zaštitimo farmere i njihovu imovinu je da obezbijedimo dodatnu hranu u lovištima kako bismo ga zadržali dalje od naseljenih mjesta.

Na prijedlog Saveza lovačkih udruženja Kantona Sarajevo sufinansirat ćemo nabavku hrane s 10 hiljada maraka. Savez će za navedeni iznos kupiti hranu i ravnomjerno je podijeliti između lovačkih društava koja će hranu rasporediti po hranilištima u lovištima kojima gospodare.

Tokom prethodnog perioda medvjed je nanio materijalnu štetu farmerima s područja općina Vogošća, Hadžići, Stari Grad i Ilijaš, a na fotografiji su ostaci junca kojeg je medvjed danas napao u štali u Ilijašu, a ostatke ostavio u obližnjem potoku - napisao je Delić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.