OD 20 MILIONA

Za nadoknadu štete od poplava do sada uplaćeno samo 1,7 miliona KM

Na jučerašnjoj sjednici Vlada KS odobrila sredstva u iznosu od 2.904.000 KM, koje će procentualno isplatiti prema općinama

Poplavljeni brojni stambeni i poslovni objekti. AP

Piše: E. Maslo

25.9.2022

Šteta nastala nakon katastrofalnih poplava koje su u novembru prošle godine pogodile Sarajevo procijenjena je na nešto više od 20 miliona KM. 

Prema našim saznanjima, do sada je za nadoknadu štete kantonalna vlast isplatila samo oko 1.700.000 KM.

Poplavljeni su brojni stambeni i privredni objekti, a u naletu vodene bujice najteže su stradali stanovnici i firme na području općina Novi Grad, Trnovo i Ilidža.


Najveća pomoć

Među poplavljenim objektima u Rajlovcu bio je i onaj kompanije „Messer“, koja je jedini licencirani proizvođač i dobavljač medicinskog kisika u Bosni i Hercegovini.

Apokaliptični prizori i dalje izazivaju negativne emocije kod direktora „Messera“ Avde Dedića, koji se nada da se takav scenarij više neće ponoviti.

- Konkretne materijalne pomoći od nadležnih nije bilo, ali za vrijeme poplave imali smo pomoć Civilne zaštite, vatrogasnih jedinica, koje su došle i pomogle nam da saniramo i očistimo lokaciju. To nam je bila najveća pomoć, korektna i dobra - istakao je Dedić.



Dedić: Saniranje lokacije. Avaz

Zaštita i spašavanje

Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, za „Avaz“ je kazao da je na jučerašnjoj sjednici Vlada KS odobrila sredstva u iznosu od 2.904.000 KM, koje će procentualno isplatiti prema općinama.

- Zakonski se treba i dalje nastaviti s isplaćivanjem nadoknade. Trebamo se javiti višim instancama, odnosno Federalnoj upravi, ali i onima na državnom nivou kako bi se nadomjestila šteta. U suštini, svi trebaju učestvovati, od lokalnog do državnog nivoa. Neovisna komisija vodi taj proces - kazao je Brkanić.


Brkanić: Više instance. Avaz

S obzirom na to da dolaze dani kada se očekuje više padavina, Brkanić je rekao da u nadležnosti Civilne zaštite nije da raspolaže informacijama šta je urađeno na prevenciji od poplava.

- Različite su kategorije i nadležnosti nad rijekama u KS. Ilidža je radila nešto, Vogošća, izvodili su određene projekte, ali to nije u nadležnosti Kantonalne uprave civilne zaštite. Što se tiče Civilne zaštite, ove godine su aplicirale općine u vezi s klizištima, tako da smo već potpisali sporazum u vrijednosti od 780.000 KM, tu je učestvovao i Zavod za izgradnju KS. Općina raspisuje tender i vodi proces, prebacimo novac kada općina donese zaključen ugovor s izvođačem radova i onda krećemo na posao. Naš zadatak je da zaštitimo stanovništvo od poplava, klizišta, požara i slično - naveo je Brkanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.