SREDNJOBOSANSKI KANTON

Donjovakufski Srbi žive u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci i Novom Sadu

Prije rata u Donjem Vakufu živjelo čak 45 posto Srba

D. PUCAR

21.2.2018


Općina Donji Vakuf jedan je od najdrastičnijih primjera nezainteresiranosti građana BiH za povratak.

Naime, iako je u ovoj općini prije rata živjelo čak 45 posto Srba, danas je nacionalna struktura takva da je Bošnjaka čak 99 posto, a samo jedan posto svih drugih nacionalnosti.

Iz Općine su, kaže načelnik Huso Sušić, učinili sve da motiviraju ljude na povratak, a kroz razne programe obnovljen je i dio kuća, međutim, ništa nije urodilo plodom.

- Nažalost, kod nas nema povrata. Svi znamo da je prije rata u Donjem Vakufu živjelo čak 45 posto Srba kojima su poslije rata obnovljene kuće. Danas je tu ostala samo starija populacija, koja još odbija prodati zemlju i kuću jer zna koliko su robovali i ginuli za imanja, a kad umru, rodbina će sve prodati i nikad se više neće vratiti. I sad su mnoge kuće na prodaju ili su prazne - rekao je Sušić.

Najveći broj donjovakufskih Srba danas živi u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci i Novom Sadu, a jednom godišnje, kaže načelnik, okupe se za slavu.


- Čak 9.000 Srba otišlo je, najviše u Novi Sad, potom Banju Luku i Bosansku Gradišku. Mi danas imamo dobre odnose s njima, posjetimo ih u Novom Sadu ili se u Donjem Vakufu okupimo za neku od njihovih slava - kazao je Sušić.

Danas u gradu i okolici živi tek nekoliko srpskih porodica.


Bilo bi bolje za sve da se vrate

Sušić dodaje da bi bilo dobro zbog svih stanovnika da je proces povratka bio uspješniji.

- Mi bismo voljeli da se oni vrate jer bi to bilo dobro za sve, da napravimo konkurenciju, podignemo standard, a i politička situacija bi, vjerujem, bila malo bolja - rekao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.