SREDNJOBOSANSKI KANTON

OO SBB Bugojno pozvao na rješavanje problema malinara

Izdvajanja za subvenciju proizvodnje malina minorna

Az.M.

20.6.2018

U povodu problema proizvođača malina u Srednjobosanskom kantonu oglasio se Općinski odbor Saveza za bolju budućnost Bugojno (SBB). 

Koliko su predstavnici aktuelne vlasti, koju čine SDA i HDZ društveno i socijalno neosjetljivi najbolje pokazuje primjer proizvođača malina, koji su i ove, kao i prošle godine ostavljeni na vjetrometini interesa drugih, konkretno otkupljivača ili hladnjačara, kako se sada nazivaju u javnosti, ističu u bugojanskom SBB-u.

Naglašavaju, kako je berba počela, a da nije izdefinisana otkupna cijena maline. Također, mučne scene oko odbijanja otkupa maline od strane otkupljivača i pored potpisanih ugovora, posebno u Srednjobosanskom kantonu , već sada su jasan signal za nadležne da reaguju, mišljenja su u bugojanskom SBB-u.

-Vrijeme je da najodgovorniji u prvom redu premijer SBK Tahir Lendo i njegovi SDA pomoćnici, resorni ministar Salkan Merdžanić , koalicioni partneri okupljeni oko HDZ- a BiH prestanu misliti o svojim foteljama i enormnim primanjima i preduzmu konkretne mjere na iznalaženju rješenja za proizvođače, koji su nemoćni sami se uhvatiti u koštac sa ovim problemom. Njihova egzistencija je već ugrožena- ističu u SBB-u Bugojno i smatraju kako prostora za adekvatno djelovanje ima. Kantonalni budžet od preko 200 miliona maraka garantuje realizaciju eventualno donesenih mjera, koje bi doprinjele boljem statusu proizvođača malina.

-Sadašnja izdvajanja za subvenciju proizvodnje malina su minorna. Pozivamo općinu Bugojno na čelu sa općinskim načelnikom Hasanom Ajkunićem kao i ostale općine i načelnike u SBK i Vladu SBK da hitno donesu odluku o isplati subvencija proizvođačima od 0,50 KM po kilogramu, te putem inspekcijskih organa spriječe iživljavanja otkupljivača nad proizvođačima kao i da se sa višim nivoima vlasti uključe u realizaciju otkupa i plasmana proizvedenih količina malina- pozvali su iz OO SBB-a Bugojno.

Po njima dio odgovornosti za ovakvo mučno stanje je i u brojnim udruženjima malinara, koji zastupaju parcijalne, pojedinačne i često interese samo određenog broja proizvođača. Rascjepkani ne predstavljaju ozbiljnog partnera otkupljivačima.

- Ukoliko SDA- HDZ koalicija ostane nijema na ove probleme, onda je sasvim jasno da u budućnosti ne zaslužuju podršku, posebno od onih, kojih su im bila puna usta u smislu samo verbalne podrške za njihovu proizvodnju vidjevši u njima isključivo glasove za dolazak na vlast- zaključuju u OO SBB-a Bugojno.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.