SASTANAK

Džindić: Aktivirat ćemo odluku o formiranju Rudnika Bugojno

Potvrda da se neće odustati od namjenske industrije u Bugojnu

Arhiv

Az.M

3.9.2018

Danas je u posjeti Bugojnu boravio federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić (SBB). Tokom boravka razgovarao je s načelnikom općine Hasanom Ajkunićem (SDA) te direktorom preduzeća namjenske industrije „Binas“ Sabahudinom Ganićem, kao i grupom radnika koji očekuju isplatu dugogodišnjih potraživanja kroz presuđene tužbe.

- Što se tiče formiranja novog privrednog društva Rudnik Bugojno, odluka o tome postoji iz 2016. godine i mi ćemo je uskoro ponovo aktivirati da bi se ovo značajno pitanje pokrenulo - naglasio je ministar Džindić.

S druge strane, u preduzeće ''Binas'', naglasio je ministar Džindić, Federalna vlada je uložila značajna sredstva u proteklom periodu i ostvaren je u ovoj godini promet od oko 13 miliona maraka.

- Danas je u ''Binasu'' 350 zaposlenih i prema njima se redovno izmiruju plaće i obaveze. S milion maraka pomogli smo i uplatu poreza i doprinosa za radnike, koji su stekli uvjete za odlazak u penziju. Obećavamo da ćemo u narednih mjesec dana izmiriti i ostale obaveze. Pripremamo odluku za to i ona će uskoro biti na sjednici Vlade. Uz to sprema se još jedan grant za namjensku industriju, objava javnog oglasa, gdje će biti obuhvaćen i ''Binas''. Shodno tome, mi u 2019. i 2020. godini očekujemo promet u ''Binasu'' do 20 miliona maraka - poručio je ministar Džindić.

Bugojanski načelnik Hasan Ajkunić je izrazio zadovoljstvo izrečenom riješenošću ministra Džindić da se aktivira odluka iz februara 2016. godine kada je na zajedničkom sastanku zainteresiranih aktera donesena odluka o pokretanju aktivnosti na formiranju Rudnika Bugojno.

- Geološka istraživanja su završena, očekuje se da i elaborat bude skoro doveden do kraja i preostaje nam da na zajedničkom sastanku premijera Federacije BiH Fadila Novalića, direktora ''Elektroprivrede BiH'' Bajazita Jašarevića, ministra Džindića zaokružimo stvar i potvrdimo da će se krenuti u realizaciju formiranja novog subjekta Rudnika Bugojno, površinski kop Kotezi – zadovoljno će načelnik Ajkunić.

Na kraju posjete Bugojnu ministar Džindić se sastao i s radnicima ''Binasa'', koji su u penziji, ali od ''Binasa'' na ime presuđenih tužbi potražuju određena sredstva. Obećao im je, u skladu s postojećim zakonom i svojim nadležnostima, pomoći u iznalaženju rješenja za ova pitanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.