PRONAĐEN UREĐAJ

"Avaz" otkriva imena optuženih za prisluškivanje i praćenje bivšeg ministra Nermina Džindića

Riječ je o optuženima Aldenu Hoti, Vesni Gašpar i Abdullahu Velagiću

Počinilac snimljen kamerom videonadzora. Avaz

Miralem  Aščić

29.12.2023

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je dana 20.12.2023. godine pred Općinskim sudom u Sarajevu podiglo optužnicu prema tri lica zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340. stav 1 i 2 KZ FBiH u vezi s krivičnim djelom neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje iz člana 188. stav 1 KZ FBiH počinjenih na štetu ministra u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva KS. 

Osumnjičenima se na teret stavlja da su u periodu od januara 2021. godine pa sve do 11.04.2021. godine djelovali na području Kantona Sarajevo, na način da ih je lice A.H. svjesno udružio u smislu člana 2. stav 17. Krivičnog zakona Federacije BiH s ciljem počinjenja krivičnog djela neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje iz člana 188. stav 1. KZ FBiH, a kojem udruženju su kao članovi svjesni pripadnosti i zajedničkog kriminalnog cilja pristupili V.G i A.V.

Osumnjičenom A.H. se optužnicom na teret stavlja da je počinio i krivična djela Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1 KZ FBIH i Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. stav 3. KZ FBiH.

Kako "Avaz" saznaje, riječ je o optuženima Aldenu Hoti, Vesni Gašpar i Abdullahu Velagiću.

Podsjećamo, ispod automobila tadašnjeg federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića u aprilu 2021. godine pronađen je uređaj za koji je nakon vještačenja potvrđeno da je riječ o uređaju za praćenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.