TUŽILAŠTVO KS

Tri osobe optužene za prisluškivanje bivšeg federalnog ministra Nermina Džindića

Ispod vozila pronađen uređaj za prisluškivanje

Nermin Džindić. Avaz

B. C.

29.12.2023

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je dana 20.12.2023. godine pred Općinskim sudom u Sarajevu podiglo optužnicu prema tri lica zbog krivičnog djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340. stav 1 i 2 KZ FBiH u vezi s krivičnim djelom neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje iz člana 188. stav 1 KZ FBiH počinjenih na štetu ministra u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Zvučno snimanje

Osumnjičenima se na teret stavlja da su u periodu od januara 2021. godine pa sve do 11.04.2021. godine djelovali na području Kantona Sarajevo, na način da ih je lice A.H. svjesno udružilo u smislu člana 2. stav 17. Krivičnog zakona Federacije BiH s ciljem počinjenja krivičnog djela Neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje iz člana 188. stav 1. KZ FBiH, a kojem udruženju su kao članovi svjesni pripadnosti i zajedničkog kriminalnog cilja pristupili V.G i A.V.

Osumnjičenom A.H. se optužnicom na teret stavlja da je počinio i krivična djela Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1 KZ FBIH i Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. stav 3. KZ FBiH.

Na rasvjetljavanju krivičnog djela radila su pod neposrednim nadzorom Tužilaštva ovlaštena službena lica Federalne uprave policije.

Za glavni pretres postupajući Kantonalni tužilac predložio je čitanje i uvid u 100 materijalnih i 14 potkrepljućih dokaza te saslušanje većeg broja svjedoka i vještaka.

Pronađen uređaj

U pitanju je prisluškivanje federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića zbog čega je privođen Alden Hota.

Ispod automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića u aprilu 2021.  godine pronađen je uređaj za koji je nakon vještačenja potvrđeno da je riječ o uređaju za praćenje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.