TUŽILAŠTVO KS

Optužen za zloupotrebu zbog prodaje poslovnih prostora preduzeća "Alhos" u Srbiji

Pribavio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 269.604,01 KM

Kantonalni sud Sarajevo potvrdio optužnicu. Avaz

B. C.

27.12.2023

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Nasira Zečevića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Postojala zabrana prodaje nekretnina firme

Optuženi se tereti da je nakon okončane privatizacije firme „Alija Hodžić- Alhos“ i uprkos činjenici da je postojala zabrana prodaje nekretnina firme, kao vršilac dužnosti direktora ugovorio prodaju te potpisao i pečatom preduzeća "Alhos" ovjerio ugovore o kupoprodaji 6 poslovnih prostora koji su se nalazili na teritoriji Republike Srbije.

Međutim, novac od prodaje šest poslovnih prostora nikada nije uplaćen na neki od transakcijskih računa firme a svi kupci su se uknjižili kao vlasnici poslovnih prostora za koje su zaključili ugovore o prodaji. Na taj način je optuženi pribavio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 269.604,01 KM drugim njemu poznatim fizičkim i pravnim osobama, a na štetu firme "Alhos" Sarajevo. 

Predloženo 60 materijalnih dokaza

Postupajuća tužiteljica predložila je u optužnici da sud presudom optuženog obaveže da firmi "Alhos" - u stečaju nadoknadi iznos od 269.604,01 KM.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje šest svjedoka, dva vještaka i izvođenje više od 60 materijalnih dokaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.