ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Bivši direktor firme iz Sarajeva optužen da je sebi pribavio korist veću od 80.000 KM

Sačinio više lažnih računa - otpremnica, upisujući imena kupaca koji su bili klijenti u ranijem periodu

Kantonalni sud Sarajevo potvrdio optužnicu. Avaz

B. C.

5.12.2023

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva KS protiv Admira Šahovića, bivšeg direktora pravnog lica „Bertoni Security“ d.o.o, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Sačinio više netačnih zapisnika 

Optuženi se tereti da je u periodu od 5.10.2012. godine do 18.9.2014. godine, obavljajući poslove i radne zadatke direktora bez ograničenja u pravnom licu „Bertoni Security“ d.o.o. Sarajevo, zloupotrijebio svoj položaj na način da je sačinio više lažnih računa - otpremnica, upisujući u iste imena kupaca koji su bili klijenti u ranijem periodu, iako navedena lica nisu izvršila kupovinu predmeta koje je naveo u otpremnicama, a koje predmete je potom zadržavao za sebe.

Pored navedenog, optuženi se tereti da je sačinio više netačnih zapisnika o prepakiranju, stavljajući u zapisnike veće količine određenih artikala, znajući da ti artikli nisu dio narudžbe, te da neće biti isporučeni krajnjem kupcu, a sve kako bi robu prisvojio za sebe.

Predloženo saslušanje 14 svjedoka

Nadalje, optuženom se stavlja na teret da je od kupca „Golden key“ d.o.o. Sarajevo naplatio novac po više narudžbi u ukupnom iznosu od 33.222,91 KM, a potom naplaćeni novac zadržao za sebe i nikada nije predao u blagajnu ili položio na račun pravnog lica „Bertoni Security“ d.o.o. Sarajevo. Imenovani je na naprijed opisani način sebi pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 80.000 KM.

Postupajući tužilac predložio je sudu saslušanje 14 svjedoka, jednog vještaka i izvođenje više od 300 materijalnih dokaza.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.