JAJCE

U zemljama EU udomili 153 lutalice s gradskih ulica

Udruženje je proisteklo iz istoimene Facebook stranice oko koje se okupila grupu entuzijasta, ljubitelja životinja. 31 povrijeđenom psu je pružena i veterinarska pomoć

Mnogi psi našli novi dom

E. CRNKIĆ

13.1.2019

Nakon što su prije nekoliko godina osnovali Facebook stranicu „Ljubitelji pasa“, entuzijasti iz Jajca uspješno su je registrirali kao udruženje, a ovih dana proslavljaju godinu uspješnog rada. 

 Ostvareni ciljevi

- U toj jednoj godini ispunili smo ciljeve za koje se zalažemo kao udruženje s veoma dobrim rezultatima zahvaljujući dobroj organizaciji predstavnika i volontera udruženja te našim sponzorima, finansijskim donatorima i organizacijama za udomljavanje životinja u Evropi - kazala je Sanja Fazlić, predsjednica Udruženje „Ljubitelji pasa“.

Posebno su ponosni na činjenicu da su u protekloj godini udomili 153 psa s jajačkih ulica.

- Osim toga, 31 povrijeđenom psu je pružena i veterinarska pomoć, zahvaljujući našem veterinaru Samiru Kestenu i volonterima koji su se brinuli za njih danas je u svojim domovima kako u našoj državi tako i u zemljama EU - ističe ona.

Zajedno sa JKP „ Čistoća i zelenilom“ u više navrata učestvovali su u masovnom privođenju napuštenih pasa na sterilizacije i kastracije. Da bi spasili i udomili ulične pse, prešli su više od 20.000 kilometara u protekloj godini.

Kroz privatne domove volontera prošlo je na stotine pasa kako odraslih tako i štenaca.

- Mnogo dobrih rezultata smo pokazali zahvaljujući samo našem dobrom timskom radu i zahvaljujući sponzorima. Za budući rad našeg udruženja predstavnici i volonteri će se i dalje boriti za iste ciljeve koji se odnose na zbrinjavanje, liječenje, udomljavanje ugroženih, napuštenih i izgubljenih životinja - kazala je Fazlić.

 Edukativne radionice

U narednom periodu planiraju na human način smanjiti broj napuštenih životinja uz markiranje, organiziranje edukativnih radionica te razvijanje kulture i podizanje svijesti za brigu o nemoćnim, odbačenim, bolesnim i napuštenim životinjama.

 Bez straha  

- Nadamo se da ćemo uz pomoć naših sugrađana ove godine uspjeti realizirati naše ciljeve i samim tim smanjiti broj pasa lutalica na ulicama grada. Također se nadamo da će se naša djeca moći mirno kretati na putu od kuće do škole bez straha od napada pasa lutalica koji samo žele da se igraju - rekla je Fazlić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.