AVANTURIZAM

Bojan Budeš iz Jajca osvojio Kilimandžaro: Fokus nije na upisivanju osvojenih vrhova, nego na istraživanju

Prije samog uspona niko od naše ekipe nije spominjao koliko je zapravo težak uspon i da je samo osvajanje vrha Uhuru Peak jedna velika stvar, kazao je

Budeš na najvišem afričkom vrhu. Facebook

15.3.2024

Bojan Budeš (43), hrabri avanturista iz Jajca, sredinom februara osvojio je najviši vrh Afrike Kilimandžaro. 

Kako je za "Avaz“ kazao, ideja da osvoji ovaj vrh došla je spontano jer je već dugo s prijateljima želio posjetiti Afriku kao kontinent na kojem niko od njih nikad nije bio.

Lokalna kultura

- Nakon malo “brainstormanja” došli smo na ideju da je idealan način uspon na Kilimandžaro, safari, zajedno s još malo dodatnog vremena za istraživanje lokalne kulture. Meni kao Jajčaninu je dodatni motiv bio i to da niko nikad nije iznio zastavu nekog našeg planinarskog društva na Uhuru Peak, kao ni na toliku nadmorsku visinu uopće - priča Budeš.

Sam doživljaj cijelog uspona, kaže, jako je duga priča, ali taj njihov sedmodnevni uspon na Kilimandžaro preko Machame rute je bio jedno vrlo zanimljivo iskustvo, ali i neugodno i teško, pogotovo kada priča o noći završnog uspona u kojoj su se susreli s visinskom bolešću, hladnoćom, vjetrom, glavoboljama, mučninama i sličnim tegobama.

- Moje pripreme su uključivale svakodnevno hodanje po okolnim brdima i planinama s opterećenjem na leđima od oko devet kilograma, kako bi se simulirali uvjeti na samoj planini u Africi. Dodatno je tu bilo i treninga trčanja, igranja nogometa, vježbi izdržljivosti poput sklekova, planka i sličnih... Iako su sve pripreme potrebne i obavljene, ništa vas ne može pripremiti na boravak na planini na tim nadmorskim visinama - navodi Budeš.

Kaže da je danima nakon povratka bio umoran od cijelog putovanja.

Bitna ekipa

- Prije samog uspona niko od naše ekipe nije spominjao koliko je zapravo težak uspon i da je samo osvajanje vrha Uhuru Peak jedna velika stvar. Tako da tek sada, nakon cijelog iskustva, spoznajemo koliko veliku stvar smo napravili, što zaista dovodi do osjećaja satisfakcije i zadovoljstva - ističe ovaj avanturista.

Odmah nakon povratka, dodaje, primijetio je da su lokalna planinarska društva pripremila putovanja na Musalu, Monblan, Olimp i slične planine, bilo koji od tih vrhova zaista privlači, ali od osvajanja samog vrha su mu više bitni ekipa s kojom putuje i istraživanje. Tako da se ne fokusira na upisivanje osvojenih vrhova, nego na sve već navedeno, kao i na promociju planinarenja kao zdrave aktivnosti.

Dolazak helikopterom

- Prosječnost uspješnosti uspona na Kilimandžaro svih ruta iznosi oko 70 posto, a zanimljiv je i podatak o jednoj smrti na svakih cca 5.000 penjača (desetak godišnje). Na planini po cijele dane vidite helikoptere kako spuštaju ljude, što košta oko 4.000 dolara, a imate i besplatnu opciju, uključenu u cijenu dozvole za penjanje, a ta je da vas nosači satima nose niz planinu u vrlo neudobnim kolicima - ispričao nam je Budeš.

Živim u Jajcu, sretno sam oženjen, otac dvoje djece, po struci magistar ekonomije, zaposlen u jednoj stranoj korporaciji već deset godina, kazao je Budeš. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.