KRIVIČNO DJELO

Općinski sud u Jajcu: Sestri i sebi iz kase gradske apoteke uplatila oko 46.000 maraka

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona teretila je Mirjanu Lukić-Hodak da je krivično djelo počinila u svojstvu direktorice

Nepravosnažna prvostepena presuda. Općinski sud u Jajcu

Z. K.

23.3.2024

Općinski sud u Jajcu donio je nepravosnažnu prvostepenu presudu kojom je Mirjanu Lukić-Hodakovu osudio za produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a Lukić Ljubičićevu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Prinudno izvršenje

Istom presudom naloženo je da solidarno oštećenoj Općini Jajce isplate na ime prouzrokovane štete 16.282 KM u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti ove presude, a pod prijetnjom prinudnog izvršenja. Presudom je Mirjani Lukić-Hodak naloženo da općini Jajce isplati na ime prouzrokovane štete 30.286,94 KM.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona teretila je Mirjanu Lukić-Hodak da je krivično djelo počinila u svojstvu direktorice i odgovorne osobe Javne zdravstvene ustanove "Gradska ljekarna" u Jajcu i Irenu Lukić-Ljubičić kao direktoricu i odgovornu osoba "Mitrasa" d.o.o Jajce.

Kako se navodi, one su zajedno i u dogovoru oštetile apoteku od 1. januara 2014. do 31. decembra 2017. godine. Ističe se da je Mirjana Lukić-Hodak u namjeri pribavljanja imovinske koristi Ireni Lukić-Ljubičić, a da oštete tu apoteku, što su i htjele, sa transakcijskog računa apoteke vršila isplate novčanih sredstava na privatni račun svoje sestre.

Irena Lukić-Ljubičić bila je suvlasnica sa Mirjanom Lukić-Hodak "Mitrasa" d.o.o. Jajce, sa kojom ima zaključen ugovor o obavljanju knjigovodstvenih usluga.

- Iako su prema pravnoj osobi „Mitras“ bile isplaćene sve obaveze za obavljene računovodstvene usluge, bez vjerodostojnih knjigovodstvenih isprava vršila je isplate na račun Irene Lukić Ljubičić u iznosu od 16.282,00 KM, a za taj iznos je oštetila Javnu zdravstvenu ustanovu „Gradska ljekarna“ Jajce - stoji u optužnici.

Privatni račun

Druga tačka je Mirjanu Lukić-Hodak teretila da je iskorištavanjem svojih službenih ovlaštenja i dužnosti, od 1. januara 2014. do 31. decembra 2017. godine, sa računa te apoteke vršila uplate novčanih sredstava na svoj privatni račun bez vjerodostojnih knjigovodstvenih isprava i bez ikakvog pravnog osnova, prenose Nezavisne novine.

U pitanju je iznos od 12.554 KM, a istovremeno je iz blagajne te apoteke, bez validne blagajničke dokumentacije, blagajničkih dnevnika i isplatnica vršila isplate koje je prisvojila u iznosu od 17.732,59 KM. Tako je sebi pribavila korist u iznosu od 30.286,94 KM, a oštetila apoteku.

Ona je osuđena za produženo krivično djelo zloupotreba položaja, a njena sestra Irena Lukić-Ljubičić za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.