LAŠVANSKA DOLINA Lokalna politika ne vjeruje ženama

U vijećima četiri općine samo 18 posto članica

Na području Travnika, Novog Travnik, Viteza i Busovače od ukupno 106 vijećnika samo je 20 žena ili 18 posto, što je čak i ispod državnog prosjeka koji je na otprilike 20 posto

D. PUCAR
10.03.2019 21:53

Po zastupljenosti žena u izvršnoj vlasti prednjači Vitez sa 8 vijećnica

Foto: D. Pucar

Osim čestitki koje se uoči i za Dan žena vrte po medijima, a političari rado pripadnicama nježnijeg spola žele sve najbolje na njihov dan, ista ta politika zapravo, pokazuju statistički podaci, žene ne cijeni dovoljno da im povjeri mandate u lokalnim institucijama, pogotovo izvršne vlasti.  

 Zakonski prag

Naime, tako u općinskim vijećima Novog Travnika i tri susjedne općine, Viteza, Travnika i Busovače, sjedi tek 18 posto žena, što je daleko ispod zakonskog praga, s obzirom na to da je Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH određen procent od minimalno 40 posto učešća manje zastupljenog spola te se sve ispod tog praga smatra neravnopravnošću.

Tako na području četiri općine od ukupno 106 vijećničkih mjesta sjedi samo 20 žena ili tek 18 posto, što je čak i ispod državnog prosjeka koji je na otprilike 20 posto.

Po zastupljenosti žena u izvršnoj vlasti prednjači Vitez sa 8 vijećnica ili 32 posto, potom Travnik u čijem vijeću djeluje šest pripadnica ljepšeg spola. Na samom dnu su Busovača i Novi Travnik, sa po 16 posto, s obzirom na to da u tamošnjim vijećima od 25 vijećnika sjede samo po četiri žene.

 Veći kredibilitet

Razloga za ovakvo stanje je puno, no istraživanje koje je provedeno nakon lokalnih izbora 2016. godine pokazalo je da usprkos tome što žene na listama imaju veći kredibilitet od muškaraca i da u prosjeku imaju veći stepen obrazovanja od kolega, žene ne dobivaju dovoljan broj glasova.

Stručnjaci kažu da se pokazalo kako žene ne glasaju za žene, a drugi problem je bio izborni prag unutar kandidacijskih lista od 5 posto.

Komentari

NA VRH