JAJCE

Da nije megalomana, dvorana je davno mogla biti završena

Objekt je predimenzioniran za školu, a njena kvadratura je kao četiri školske sale, a trećina sadašnjeg objekta mogla zadovoljiti školske potrebe, kaže Čančar

Izgradnja dvorane za Područnu školu „Vinac“ počela 2009. godine

E. CRNKIĆ

17.3.2019

Izgradnja dvorane Osnovne škole „Berta Kučera", odnosno u Područnoj školi „Vinac“ u istoimenom jajačkom naselju, počela je još 2009. godine. Federalno ministarstvo je dalo inicijalna sredstva za gradnju u iznosu od 200.000 KM, a nakon toga je i Općina Jajce, u skladu sa svojim mogućnostima, pratila daljnji tok gradnje. 

Obećana sredstva

Želje pojedinaca i Mjesne zajednice Vinac bile su puno veće od samih mogućnosti. Sredstva koja su obećana kroz novac iz dijaspore ostala su samo mrtvo slovo na papiru.

- Tadašnju, ali i sadašnju upravu škole pritiskali su mještani i rukovodstvo MZ Vinac da se izgradi velika dvorana kako bi se koristila i za neke druge svrhe. Pred nama je dosta posla, jer da se malo drugačije razmišljalo i da se započeo puno manji objekt, do sada bi on bio završen – kaže Fikret Čančar, direktor OŠ „Berta Kučera“.

Dodaje da bi trećina sadašnjeg objekta mogla zadovoljiti školske potrebe.

- Objekt je predimenzioniran za školu, a njena kvadratura je kao četiri školske sale. Samo pokrivanje koštalo je 130.000 KM. Mi smo platili većinu toga što je urađeno. Sad nam slijedi faza završetka radova, da napravimo suh prostor za druge radove koji bi se izvodili - ističe Čančar.


Čančar: Potrebna dodatna sredstva

Sredstva za daljnju gradnju, kako kaže Čančar, nemaju, a pokušat će kroz razne projekte da ih nađu. Radovi bi uskoro trebali početi, ali oni zavise prvenstveno od vremenskih uvjeta. Konstrukcija je pripremljena, a radove pokrivanja će izvoditi firma „GTR“ iz Mostara.

Na sastanku s općinskim načelnikom Edinom Hozanom dogovorili su daljnji plan radova kao što je postavljanje stolarije, razvođenja rasvjete kao i drugi radovi. Osim toga, moraju uraditi svlačionice kao i druge popratne prostorije.

 Nedovoljno novca

- Općina Jajce je od Federalnog ministarstva obrazovanja isposlovala 100.000 KM. Apelirali smo na Kantonalno ministarstvo da nam dodijeli 56.000 KM, a nakon što je ugovor potpisan, dali su nam samo 28.500 KM - navodi Čančar.

 Drugi problemi  

Čančar dodaje da su sve oči uprte u dvoranu, ali nikoga nije briga što školske prostorije prokišnjavaju. Osim toga PŠ „Vinac“ ima problem i s centralnim grijanjem, čiji će se kapacitet morati povećati.

- Prilikom izgradnje dvorane oštećeno je vanjsko školsko igralište, tako da je 146 učenika ostalo uskraćeno za odvijanje nastave tjelesnog odgoja na betonskoj plohi.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.