BUGOJNO

Feridu Bašiću inspiracija su priroda i znamenitosti BiH

Jedan sam od onih kojima je ovo dar Božiji i sretan sam zbog toga, kaže on. Iako umjetnost danas nije na posebnoj cijeni, prostora za solidnu zaradu ima

Bašić: Ovladao brojnim tehnikama likovnog stvaralaštva

A. MANDŽIĆ

21.3.2019

Prije desetak godina, malo prije stjecanja punoljetstva, Bugojanac Ferid Bašić Fera se počeo baviti umjetnošću. Prvo je naučio gravirati, što mu je bila preokupacija pune četiri godine, a potom je ovladao i drugim tehnikama likovnog stvaralaštva.  

 Portreti i pejzaži

Ovaj 28-godišnji mladić usavršio je tehnike slikanja na platnu, duborez, pirografiju, grafiku, a veoma uspješno posljednjih godina radi i slike na zidovima.


Kulturni centar princeze Dževhere na limu

- Za ovo čime se bavim punih deset godina nemam školu. Jedan sam od onih kojima je ovo dar Božiji i sretan sam zbog toga. Uživam u stvaranju djela koja govore o pojedinim segmentima života u našoj državi. Uglavnom, moji radovi su inspirirani prirodom, motivima starih bosanskih gradova, portretima, a tu su, naravno, i pejzaži – kaže Bašić.

Dodaje da, iako umjetnost danas nije na posebnoj cijeni, prostora za solidnu zaradu ima.

 Želja za educiranjem

- Naravno, želja mi je da se educiram u budućnosti. Smatram kako se predanim radom i zalaganjem može osigurati egzistencija i pored teških životnih uvjeta većine stanovnika naše zemlje. Satisfakcija su mi moja djela koja krase brojne objekte u našoj zemlji i drugim dijelovima Evrope. Postoji mnogo onih koji cijene ovo što radim i rado kupuju moja djela – kaže Bašić.


 Uskoro izložba

Bašić je do sada svoja djela izlagao na Gradskom trgu u Bugojnu. Dodaje da planira uskoro napraviti pravu izložbu u Bugojnu i u susjednim gradovima.


Cvijeće i priroda česti motivi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.