JAJCE

Medžlis će i sudskim putem tražiti zaštitu Bošnjaka Šipova

Ganibegovići i njihove komšije izloženi stalnim verbalnim napadima na nacionalističkoj osnovi i prijetnjama članova porodice Pena

Sa sastanka u sjedištu MIZ Jajce: Stalna podrška

E. CRNKIĆ

4.5.2019

Medžlis Islamske zajednice Jajce pozvao je predstavnike Bošnjaka u Republici Srpskoj, a posebno potpredsjednika RS Ramiza Salkića da obiđe povratnike i zaštiti njihova prava u Šipovu. U Medžlisu navode da su spremni i sudskim putem tražiti zaštitu povratnika u Šipovo i njihove imovine.

Zaboravljeni od svih

Zaključak je to sa sastanka održanog u prostorijama MIZ Jajce. Glavni imam Zehrudin ef. Hadžić i predsjednik Izvršnog odbora Almir Kunić primili su povratnike iz mjesta Vražić kod Šipova Safetu Ganibegović i Senada Ganibegovića te potpredsjednika Skupštine općine Šipovo Almedina Mesića.

Tema sastanka je nastavljena uzurpacija vakufske i privatne imovine Safete i Senada Ganibegovića, a za koju su odgovorni Slavko Pena, sada već bivši direktor Centra za socijalni rad Šipovo, i njegov sin Marko.

Safeta Ganibegović (47) na svoje ognjište vratila se 2005. godine, a u posljednje dvije godine suočena je sa stalnim verbalnim napadima na nacionalističkoj osnovi i prijetnjama članova porodice Pena.

- Više od deset napada pretrpjela sam samo u prošloj godini, a posljednji se dogodio 7. decembra 2018. godine kada je Slavkov sin Marko fizički nasrnuo na mene. Policija RS mi, kao, garantira sigurnost, ali ova agonija se nastavlja. Imam osjećaj da su predstavnici Bošnjaka u institucijama RS zaboravili na nas u Šipovu, a u posljednjih 10 godina nije zabilježena nijedna zvanična posjeta. Problema je mnogo, ali rješenja nema na vidiku. Jedinu vezu s FBiH imamo preko MIZ Jajce, kojem naš grad pripada - kazala je Safeta.

Kako smo saznali od mještana, njihove komšije Pene već duži vremenski period teroriziraju bošnjačko stanovništvo, a glavni motiv je korištenje zemlje za čuvanje stoke koji prelazi sve barijere dobrog suživota.

Kršenje prava

- Ovim činom ugrožavaju se život, vjera, imetak, porodica i čast povratnika. To je ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava. Medžlis će na svaku buduću uzurpaciju tražiti reakciju nadležnih institucija i medija - rekao je ef. Hadžić.

Ganibegović: Desetine napada

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.