RADOVI

Bugojanci tri dana bili bez vode

Direktor Husref Duraković zahvalio građanima na strpljenju

A. Mandžić

17.7.2019

Delegacija OV i općinski načelnik na licu mjesta. A. Mandžić

Radnici JKP "Vodovod i kanalizacija" u toku protekle noći okončali su radove na popravci glavne vodovodne cijevi u naselju Vrbanja. Do kvara na glavnoj vodovodnoj cijevi u naselju Vrbanja je došlo u nedjelju u noćnim satima, a ekipe JKP Vodovod i kanalizacija su sa otklanjanjem kvara počeli u ponedjeljak ujutro. To vrijeme veliki dio gradskih i prigradskih mjesnih zajednica ostao je bez vode sa izvorišta Kruščica. Radnici JKP "Vodovod i kanalizacija" su bez prekida bili na mjestu kvara i nakon mnogo uloženog truda su uspjeli otkloniti pomenuti problem.  

- Do ovih problema dolazi zbog pojave klizišta na ovom području prema bazenu i glavna vodovodna cijev je bukvalno sklizala sa mjesta na kojem je bila postavljena. Radi se o azbestno cementnim cijevima, koje lako pucaju . Kada dođe do novog slijeganja tla doći će neminovno do novog pucanja cijevi – kaže Vahid Brkić, rukovodilac poslova na popravci kvara glavne vodovodne cijevi u Vrbanji. 

Direktor bugojanskog ''Vodovoda i kanalizacije'' Husref Duraković, zahvalio se građanima Bugojna na strpljenju, te radnicima preduzeća, koji su tri dana bez prekida radili na otklanjanju kvara. 

- Rješenje je u zamjeni postojećih azbestno-cementnih cijevi sa plastičnim – phd cijevima od mašinskog mosta u Vrbanji do bazena . To bi bilo trajno rješenje, a ovo sada je samo krpljenje. Klizište na ovom području registrirano je još 2002. godine.Potrebno je uložiti između 40 000 i 50 000 KM i onda bi smo mogli kazati da smo napravili pravu stvar za našu općinu – ističe Duraković.

Mjesto kvara posjetili su i predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg OV-a Igor Vrljić i Salih Gurbeta, te načelnik općine Bugojno. Najavili su pokretanje aktivnosti na uključenju u vodovodni sistem Husića vrela, Resnika i vodu u Vrpeći . To se po njihovom mišljenju nameće kao potreba jer je trenutno oko 18 km vodovodnog sistema u općini disfunkcionalno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.