KISELJAK

Učenici uputili poruku da ne dozvoljavaju nijedan oblik nasilja među vršnjacima

Sve je počelo 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju u školi zbog dolaska u ružičastoj majici

Piše: Z. Karić / Avaz.ba

26.2.2020

Stop nasilju nad vršnjacima - Avaz
Učenici u ružičastim majicama - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Učenici i nastavnici Osnovne škole "Kiseljak 2" Zabrđe u Kiseljaku obilježili su danas „Pink Shirt Day“. Dan ružičastih majica program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se posljednje srijede u februara.

- Cilj nam je da nastavimo s obilježavanjem ovog značajnog datuma svake godine, jer kroz različite aktivnosti razvijamo svijest kod učenika da je nasilje loše. Danas ćemo obojiti našu školu u ružičastu boju te uputiti poruku da naši učenici ne dozvoljavaju nijedan oblik nasilja među vršnjacima – rekao je direktora škole Zijad Bašić.

Sve je počelo 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju u školi zbog dolaska u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Školske kolege odlučile su dići svoj glas protiv nasilnika i solidarizirati se sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan svi u školi pojavili u ružičastim majicama. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2016. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.