MJEŠTANI PAKLAREVA

Treba nam turizam, a ne vjetroelektrane

Podnijet će zajedničku tužbu protiv Srednjobosanskog kantona, koji je dodijelio koncesiju

Vikendice na mjestima gdje je planirana gradnja. D. Pucar

Piše: D. Pucar

5.5.2021

Mještani travničke mjesne zajednice Paklarevo protive se gradnji dva vjetroparka na planini Vlašić.

Naime, 40-ak vlasnika zemljišta, kaže aktivista i mještanin Marko Bokulić, angažiralo je advokata te će podnijeti zajedničku tužbu protiv Srednjobosanskog kantona, koji je koncesiju dodijelio.


Uloženi prigovori

- Mi nismo protiv gradnje vjetroelektrana, ali jesmo protiv lokacija na kojima su one predviđene. Galica i Devećani nisu mjesta na kojima bi se trebale graditi vjetroelektrane jer su to turistička područja. Zakon kaže da moraju biti udaljene barem kilometar i po od naseljenog mjesta, a na Galici imamo vikendice tik do mjesta na kojem bi se trebale graditi. Borit ćemo se svim dozvoljenim sredstvima, uložili smo pismene prigovore na nedavnoj javnoj raspravi. Na tim područjima ugrozile bi biljni i životinjski svijet, stočarstvo, turizam! Vlašić je 2007. proglašen parkom prirode. Bilo bi pogubno i za izvor Plave vode, jer je Vlašić na tom dijelu jedno veliko podzemno jezero. Umjesto da se ulaže u turizam, ovčarstvo, proizvodnju sira, oni bi pravili vjetroelektrane - rekao je Bokulić.

Bokulić (u sredini): Angažirali advokata. Avaz

U vezi s vjetroelektranama sporila se prošle godine i politika, pa su zabilježena i različita mišljenja u vladajućoj kantonalnoj koaliciji SDA - HDZ BiH. Iako svi ističu da nisu protiv gradnje vjetroparkova, situacija još nije usaglašena.

Dobro razmotriti

- Vlašić je jedan veliki prirodni resurs općine Travnik, Kantona i smatramo da svaku odluku o izgradnji vjetroelektrana treba dobro razmotriti. Vlašić je ogroman prostor, oko 500 kvadratnih kilometara, pa se može naći prostor i za vjetroelektrane, ali ne tamo gdje hoće investitor ili gdje mu je najzgodnije. Ne smije se narušavati prirodni izgled planine i ne smije predstavljati smetnju turizmu. Ako sve te uvjete ispuni, onda zašto ne - rekao je Bojan Domić, sekretar kantonalnog HDZ-a i ministar obrazovanja, nauke mladih, kulture i sporta u Vladi SBK.

Lendo: Mi smo legalisti. Avaz

U ovom slučaju investitori su jedno državno i jedno privatno preduzeće. Za područje Vlašića nalazi se podatak da je izdato još nekoliko koncesija za vjetroelektrane.

Kantonalni premijer Tahir Lendo (SDA) kaže kako sve mora biti u skladu sa zakonom.

- Ne treba ništa zabranjivati što odobre lokalne zajednice uz pomoć struke, koja je izradila potrebne studije i projekte. Kanton nikada nije dao nijednu saglasnost za koncesiju ako prethodnu nisu dale lokalne zajednice. Mi smo legalisti i držat ćemo se svih procedura - rekao je Lendo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.