TUZLANSKI KANTON

SREBRENIK Srednjovjekovna tvrđava ponovo sija punim sjajem

Završeni radovi na Starom gradu

Autor:O. MUJKIĆ

2.6.2016

Stari grad Srebrenik na obroncima planine Majevice prvi put se spominje u pisanim historijskim izvorima 15. februara 1.333. godine u čuvenoj Povelji bosanskog bana Stjepana II Kotromanića. 

Prelijep ambijent

Ovaj vrijedni spomenik kulture svojevrsni je simbol Srebrenika, ali i izuzetno atraktivna turistička destinacija koja zauzima značajno mjesto na turističkoj karti Tuzlanskog kantona. 

Kako bi se dodatno obogatila turistička ponuda i privukao još veći broj turista, uspješno je realiziran projekt instaliranja atraktivne unutrašnje i vanjske rasvjete. U realizaciju ovog projekta uloženo je 20.000 maraka, a sredstva su donirali suvlasnik firme “Herceg” Mustafa Herceg i njegova supruga Senada. 

svecanost44

Organizirana prigodna svečanost 

– Ovo je poklon našem gradu, kako bi ovaj vrijedni spomenik kulture, na koji smo svi u Srebreniku s pravom ponosni, dobio još ljepši sjaj. Cilj nam je da privučemo još više ljudi da uživaju u ovim monumentalnim zidinama, ali i prelijepom prirodnom ambijentu u kojem se nalazi ova tvrđava - istakao je Mustafa Herceg, veliki zaljubljenik prirode i kulturne baštine.

mustafa-herceg

Herceg: Donirao 20.000 KM

Prema riječima načelnika općine Srebrenik Nihada Omerovića, uz sve do sada što je urađeno na konzervaciji i restauraciji lokaliteta Starog grada, ovaj projekt će dati snažan impuls oživljavanju srednjovjekovne tvrđave, ali i turističkoj i privrednoj prezentaciji Srebrenika. 

Nastavak uređenja

- I u narednom periodu sve aktivnosti koje će biti vođene na uređenju ovog kompleksa, bit će usmjerene na to, da priča o Starom gradu i općini ode i van granica BiH, a ovo područje postane jedna od najznačajnijih turističkih destinacija na području TK i BiH - istakao je Omerović.

Radove na realizaciji ovog projekta izvela je firma “Elvik” Srebrenik, a zahvaljujući dobro osmišljenoj rasvjeti, ovaj spomenik kulture sada sija čarobnim sjajem i u noćnim satima uočljiv je s udaljenosti od desetak kilometara. 

Turisti sve više dolaze 

Prema riječima Mirze Ibrišimovića, direktora JU Centar za kulturu i informiranje Srebrenik, zahvaljujući restauratorskim radovima, otvaranju suvenirnice i obogaćivanju sadržaja na ovom atraktivnom lokalitetu, u prošloj godini broj turističkih posjeta je povećan za čak 100 posto u odnosu na 2014. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.