TUZLANSKI KANTON

Dževad Jogunčić je bio neizlječivi Tuzlak koji je živio u Zagrebu

Održana komemoracija u biblioteci "Derviš Sušić"

E. Sk.

14.12.2016

U povodu smrti Dževada Jogunčića (66), danas je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci "Derviš Sušić" u Tuzli održana komemorativna sjednica na kojoj su govorili Gzim Redžepi, izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i predsjednik Medžlisa IZ Zagreb, te prof. dr. Adnan Jahić. Dževad Jogunčić bio je predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

- O Dževadu Jogunčiću vam mogu pričati danima. Bio je moj prijatelj i neizlječivi Tuzlak, koji je živio u Zagrebu. Bio je jedan neumorni čovjek, koji je sve radio za dobrobit zajednice. Ono šta je on napravio, trebalo bi se napisati u jednoj monografiji. Dževad je bio čovjek koji je razumijevao druge, bio je sedžda po kojoj su drugi hodali. Dževada su kritizirali samo oni koji ga nisu mogli dostići, a koliko nisu bili u pravu pokazat će vrijeme pred nama - rekao je Gzim Redžepi.

Uloge Dževada Jogunčića u najtežim danima po Bosnu i Hercegovinu, prisjetio se prof. dr. Adnan Jahić.

- Dževad je kao Tuzlak dao nemjerljiv doprinos svom gradu i državi kada je to bilo najpotrebnije, u vrijeme agresije na BiH. Kao inžinjer hidrogradnje ostavio je velike rezultate, poznate privrednicima i stručnjacima sa kojima je radio. Dževad je ostavio veliki trag u našim preporoditeljskim stremljenjima - naveo je profesor Jahić.

Komemoraciji je prisustvovao i donedavni ministar kulture u Vladi Hrvatske Zlatko Hasanbegović, te ratni gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić.

- Na početku agresije na BiH pričalo se kako je Tuzla autonomaška ili izdajnička. Dževad je znao šta je Tuzla i on je u Zagrebu bio promotor istine o Tuzli. On je dobio tu bitku i od Tuzle, koja je bila izdajnička, došli smo do Tuzle koja je bila model borbe za BiH. Ponosan sam što je gradonačelnik Grada Zagreba poslao svoju delegaciju u Tuzlu, ali sam i tužan zato što na komemoraciji nema delegacije Grada Tuzla - kazao je za "Avaz" Bešlagić.

Dženaza namaz će se klanjati danas u Tuzli, a predvodit će je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Ukop će biti obavljen na mezarju Musafirac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.