TUZLANSKI KANTON

Rudniku uglja "Kreka" otplata dugovanja prolongirana za pet godina

S ranijih sjednica

E. Sk.

16.2.2018

Vlada Tuzlanskog kantona održala je vanrednu sjednicu na kojoj je utvrđen prijedlog Zakona o reguliranju dospjelih, a neuplećanih obaveza za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti rudnika uglja u ovom kantonu, a kako se u narednom periodu ne bi ugrozila ovjera zdravstvenih knjižca uposlenika u tom privrednom sektoru.

- Rudnik "Kreka" objektivno nije u mogućnosti ispuniti obavezu, odnosno da s otplatom duga počnu 1. januara 2018. godine, i ovim je prijedlogom predviđeno da se taj rudnik izuzme iz ranije utvrđene dinamike plaćanja duga, te da prva mjesečna rata za naplatu dospijeva 1. januara 2023. godine, s tim da ukupan dug mora biti izmiren najkasnije do 31. decembra 2032.godine – navode u Vladi TK, navodeći da je dug "Kreke" nastao do 31. decembra 2009. godine 33 miliona KM.

Na vanrednoj sjednici utvrđen je i Nacrt zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava.

Ovim nacrtom Vlada TK je inicirala oslobađanje od plaćanja poreza na promet nepokretnosti i prava mladih bračnih parova koji prvi puta rješavaju stambeno pitanje. Utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravobranilaštvu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.