ZDRAVSTVO

Pacijentima u Tuzlanskom kantonu na raspolaganju 1.141 lijek, 95 više nego lani

Esencijalna lista lijekova usklađena s federalnom

Piše: E. SKOKIĆ

12.4.2018

Vlada Tuzlanskog kantona na jučerašnjoj redovnoj sjednici usvojila je odluku o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja i pozitivnoj listi lijekova. U odnosu na prethodnu listu lijekova, nova pozitivna lista sadrži dodatnih 95 lijekova, odnosno sadrži ukupno 1.141 lijek.

 Domaće kompanije

- Usvojili smo novu esencijalnu listu lijekova za područje TK, koja je, mogu slobodno reći, najšira i najbolja lista lijekova u FBiH. Na A listi imamo 95 lijekova više, a na B listi 23 lijeka u odnosu na prethodnu godinu. Uvažili smo gotovo sve zahtjeve udruženja oboljelih građana, prihvatili smo prijedloge i sugestije izgovorene na Skupštini TK, a sve kako bi se dodatno poboljšala zdravstvena zaštita našeg stanovništva – kaže Bahrudin Hadžiefendić (SBB), ministar zdravstva TK.

Vlada TK je prva na području FBiH uskladila svoju esencijalnu listu lijekova s federalnom listom. Također, napominje ministar Hadžiefendić, od 1.141 lijeka na usvojenoj esencijalnoj listi nalaze se 424 lijeka koja proizvode domaće kompanije, 717 lijekova koje proizvodi 60 stranih proizvođača.

- Svih pet domaćih proizvođača je na listi zastupljeno sa svim svojim lijekovima. Naših pet proizvođača je u omjeru 40 posto zastupljeno na listi, a na ostalih 60 proizvođača raspoređeno je 60 posto lijekova – pojašnjava Hadžiefendić.

Poređenja radi, lista lijekova Sarajevskog kantona, koji posjeduje najviše novca za lijekove, sadrži ukupno 703 lijeka, a usvojena lista lijekova TK sadrži 1.141 lijek. Usvojena lista lijekova, prema riječima ministra Hadžiefendića, „teška“ je između 37,5 i 39 miliona KM.

 Produžen rok

Vlada TK je usvojila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima. U odnosu na Nacrt zakona, izmijenjena je visina novčanih kazni, a rok za priključenje stambenih i poslovnih objekata na sistem toplifikacije tamo gdje ima uvjeta produžen je do 1. oktobra 2019. godine.

 Podrška povratnicima  

Vlada TK je utvrdila uvjete, kriterije i postupak za raspodjelu sredstava za materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih stanovnika. Ukupno za različite programe podrške namijenjeno je 655.000 KM. Primjerice, za podršku povratku prognanih osoba namijenjeno je 460.220 KM.


Hadžiefendić: Najšira i najbolja lista lijekova

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.