DRUŽENJA

Prvo na “samit pod lipama” pa onda u druge obaveze

“Samit pod lipama” u Gračanici: Penzioneri na okupu svakog jutra

Piše: H. ČALIĆ

21.6.2018

Bilo ljeto ili ciča zima, pod gračaničkim lipama se, tradicionalno, svakog dana održava svojevrsni samit Gračanlija penzionera. Na klupama uz centralni park, pod stoljetnim lipama okupljaju se uvijek isti ljudi i muhabete o svemu i svačemu. Utvrđene teme skupa nikad nema, niti dnevnog reda, niti ko ima prednost u obraćanju.  

Gladne godine

Teme se same od sebe nižu, nameću ih vrijeme i događaji, ali i učesnici skupa pod lipama. U Gračanici se skupu ne pridaje neka posebna pažnja, ove ljude obično nazivaju “dežurnim kritičarima”, mada oni ne misle tako.

Mjesto gdje se družina okuplja, puno je simbolike u vezi sa prvim gladnim godinama poslije Drugog svjetskog rata.

- Sjećam se vremena između pedesetih i šezdesetih godina, ja sam bio dijete, a tada je pod ove lipe dolazila sirotinja iz okolnih sela. Dolazili su sa motikama i lopatama da rade kod gračaničkih bogatih ljudi, pretežno u poljoprivredi. Išli su kod Husanovića, Prohića, Hadžistevića za nadnicu. Sjećam se, moj komšija je jednom prilikom tražio trojicu radnika, a s njima je došao i četvrti. Upisao ga je što je i on stigao kad nije bio potreban, a ovaj je odgovorio: “Ja došao da radim za ručak.” Tako je bilo. Kad su se u Gračanici počela razvijati preduzeća, radne snage pod lipama je nestalo – prisjeća se Ibrahim Ahmetagić, penzioner iz “Feringa”.


Ahmetagić: Bilo je dosta sirotinje

Mahmut Sulejmanović poslije “samita pod lipama” ide na kupanje na gračaničke Terme, da odmori kosti. Prije toga kupi “Dnevni avaz” pa ga svi zajedno pročešljaju od prve do posljednje stranice.

Iscrpljene teme

- Dan bez jutarnje eglene pod lipama bio mi isto kao jesti, a ne posoliti. Mi se ovdje znamo u dušu, bude i šale, ali u granicama. Ponekad nam se pridruže i građani koji nisu dio našeg tima. Vele, došli da čuju koju pametnu - kaže Sulejmanović.

Oko deset sati sijelo pod lipama se rasipa, jer sunce obasja hladovinu, a teme su iscrpljene. Sve do narednog jutra.

Komentari i s nogometnih terena 

Dežurni “distributer” najnovijih vijesti u Gračanici Esad Huskanović zvani Šolaja, inače najpoznatiji “vicaroš”, bavi se ovih dana Svjetskim nogometnim prvenstvom. Nije mu jasno, kaže, kako navijači dvije reprezentacije tamo nisu razdvojeni žicom, kao kod nas, pa zajedno navijaju, pjevaju i vesele se, a nema ni kordona policije.

- Kod nas bi to odmah bilo za vratove – dodaje Esad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.