PROBLEMI Nije u cilju zatvaranje ovog privrednog subjekta

Vlada Tuzlanskog kantona traži najbolje rješenje za GIKIL

Važno što prije održati sastanak s federalnim premijerom

Fena
20.08.2018 17:32

Pitanja zaštite okoliša i budućeg postupanja kantonalnih i federalnih institucija, a povodom posljednjih događaja u i oko "Global Ispat Koksne Industrije" (GIKIL) Lukavac, bila su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića sa federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo.

Ministrica Đapo je potcrtala da je GIKIL-u još u januaru 2017. godine istekla okolinska dozvola, te da se GIKIL sve vrijeme, u pogledu pitanja i postupaka zaštite okolice, ponašao krajnje bahato i nedisciplinirano.

 - GIKIL ne zadovoljava ni minimum minimuma za izdavanje nove okolinske dozvole - rekla je ministrica Đapo.

Iako nema direktne vlasničke ingerencije, Vlada Tuzlanskog kantona, svjesna kompleksnosti situacije, nastoji iznaći najbolje rješenje.

 - Glavni razlog za ovu situaciju je trenutna Uprava u GIKIL-u koja sprečava Vladu Tuzlanskog kantona, da putem svoje kompanije KHK Lukavac preuzme upravljačke strukture u GIKIL-u - rekao je premijer Suljkanović, ističući da se određeni koraci provode i na ovom planu.

Odustajanjem GSHL-a (KHK i GSHL su osnivači GIKIL-a) od pokrenutog arbitražnog postupka, kako je dodao, stvoreni su preduvjeti da naše pravosudne institucije okončaju rješavanje po pokrenutom sporu za rješavanje vlasničke strukture u GIKIL-u, a što je bilo zakočeno prethodno pokrenutim postupkom arbitraže. 

 - Eventualnim preuzimanjem upravljačkih struktura u GIKIL-u, omogućilo bi se i poduzimanje konkretnih koraka ka stabilizaciji stanja u ovom privrednom subjektu - zaključio je Suljkanović.

Dodao je da Vladi nije u cilju zatvaranje ovog privrednog subjekta, ali njegovo poslovanje i društvena odgovornost moraju biti dovedeni u red.

Problem GIKIL-a nije samo zaštita okoliša. GIKIL je kompleksan slučaj, posebno ako imamo u vidu da osim 1.000 radnika koliko radi u ovom privrednom subjektu, njegovo poslovanje osigurava oko 30 posto željezničkog saobraćaja za "Željeznice Federacije BiH", čini tri posto BDP-a Bosne i Hercegovine, te da bi zatvaranje GIKIL-a imalo nesagledive posljedice s aspekta gubitka ugovora s dobavljačima i kupcima, kao i nemogućnost kasnijeg ponovnog povratka na tržište, rečeno je na današnjem sastanku.

Na kraju sastanka, kojem su, osim ministrice Đapo, prisustvovale federalna inspektorica za zaštitu okoliša Maida Bešlagić i stručna savjetnica u Federalnom ministarstvu Suada Numić, dogovoreno je da se u što skorije vrijeme upriliči sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, kako bi se sagledale mogućnosti i pravci budućeg djelovanja.

Osim premijera Suljkanovića, sastanku su prisustvovali ministar privrede Osman Puškar, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TK. 

Oglasi

NA VRH