ŽALBA

U GIKIL-u imamo poprilično neodgovornog investitora

Sačuvati radna mjesta, ali i poštovati zakone u BiH

Sa današnjeg sastanka. M. Kadrić

Piše: M.R.S.

3.9.2018

Kompanija GIKIL Lukavac uložila je žalbu na rješenje federalne inspekcije kojim se firma zatvara ako u roku od mjesec ne otkloni uočene nedostatke i ne podnese zahtjev za izdavanje okolišne dozvole. Time su „kupili“ još nešto više od mjesec.  

Rečeno je to danas nakon sastanka ministrice okoliša i turizma FBiH Edite Đapo, premijera FBiH i Tuzlanskog kantona Fadila Novalića i Jakuba Suljkanovića, kantonalnih ministara, direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovća te Uprave i Sindikata GIKIL-a.

Ocijenjeno je da je strani investitor koji ima većinski udio u GIKIL-u pokazao neodgovornost.

- S druge strane, ima puno radnih mjesta u GIKIL-u. Ljudi se boje, u ratu su išli u firmu, emotivno su vezani za kompaniju, cijeli život su tu radili. Razumijemo i potpuno suosjećamo s njima, ali imamo poprilično neodgovornog investitora – kazala je ministrica Đapo.

Istakla je da u Lukavcu imaju i cementara i kompanija ''Šišedžam soda'' koje pokazuju odgovornost i ulažu, dok GIKIL, iako su 22. avgusta primili rješenje za zatvaranje, ni do danas nisu čak ni izabrali konsultantsku firmu koja će raditi zahtjev za izdavanje okolišne dozvole.

Premijer TK Jakub Suljkanović kazao je da su svi saglasni da GIKIL treba pokušati sačuvati, sačuvati 1.000 radnih mjesta, ali i poštovati zakone BiH.

- Od Uprave smo dobili uvjeravanja da će investirati u zaštitu okoliša i zaštitu na radu, ali čini mi se da ta uvjeravanja nisu prezentirana na najozbiljniji način – dodao je Suljkanović.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, istakao je da je od Agencije za vodno područje rijeke Save zatraženo da preispitaju i vodnu dozvolu koju ima GIKIL.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.