APEL Upozoravali više puta na mnoge probleme

Radnički bunt je počeo, sutra pred Vladom FBiH

U Sarajevu ćemo biti još glasniji

Avaz.ba
22.11.2018 19:48

GIKIL: Nadaju se najboljem

Foto: Arhiv

Sindikalna organizacija ''Global Ispat koksne industrije'' (GIKIL) Lukavac poziva donosioce političkih odluka da ne dozvole zatvaranje GIKIL-a, "jedne od najperspektivnijih kompanija u Bosni i Hercegovini". 

Kao što je i najavljeno na ranije održanom skupu podrške opstojnosti GIKIL-u, radnici GIKIL-a sutra (petak, 23. novembra) održat će veliki protestni skup pred zgradom Vlade Federacije BiH, kao jedinoj adresi koja može spriječiti potpuno obustavljanje rada GIKIL d.o.o. Lukavac i gubitak na hiljade radnih mjesta. Prema planu aktivnosti, dolazak organiziranih autobusa s radnicima u Sarajevo predviđen je do 10.30 sati. 

- S obzirom na sva dešavanja u našoj kompaniji, koja se odlukom federalne inspekcije nalazi pred samim vratima zatvaranja, sve vas koji svojim politikama odlučujete o sadašnjosti i budućnosti zemlje želimo da upitamo: zašto šutite dok se GIKIL gasi? Svi vi učestvovali ste u različitim donošenjima odluka u vlasti i mimo vlasti ili niste radili ništa što ste trebali da radite, napravili ste isti rezultat. GIKIL se gasi, gospodo, da vas informiramo, ukoliko od izbornih i postizbornih stranačkih obaveza niste stigli da upratite, te i vas pozivamo na odgovornost. Tužilaštvo, sudstvo, inspekcije, vlade i ministarstva, upravljačke strukture GIKIL-a (Upravu, Nadzorni odbor, Skupštinu Društva) prozvali smo nebrojeno puta, ali je vrijeme da se čuje i vaš glas i da se vidi vaše djelo kako bi ova kompanija nastavila da radi - kaže se u saopćenju Sindikata GIKIL-a.

Sindikalisti napominju da su radnici i ta njihova organizacija upozoravali javno na sve probleme koji guše kompaniju i da su često izlazili iz domena borbe za radnička prava.

Danas ova kompanija, najveći izvoznik u Tuzlanskom kantonu, a četvrti u BiH, radi bolje nego ikad. To je sad profitabilna firma koja ima prostora i novca i da ulaže. Ulaže se značajno, za posljednjih nekoliko mjeseci, urađeno je više nego za nekoliko godina ranije, a u firmu su tek sada nogom kročili oni koji su davno trebali, ističu sindikalisti.   

Radnički bunt je počeo, ističe Sindikat GIKIL-a, najavljujući za petak odlazak članova pred Vladu FBiH.

- Tamo ćemo biti još glasniji, a vas sve zajedno, na svim nivoima, zamolit ćemo da se ne prepucavate međusobno saopćenjima i izjavama ko je kriv, jer nama ste krivi svi. Umjesto toga, sve vas, naročito vaše centrale i šefove, pozivamo da utječu na ona mjesta gdje se odluke donose i ne dozvolite da se nepovratno uništi jedna od najperspektivnijih kompanija u BiH, koja ima bogatu prošlost i koja znači budućnost. Zbog nas i naše djece - kaže se u saopćenju Sindikalne organizacije GIKIL-a. 

 
NA VRH