SARAJEVO Spriječiti potpuno obustavljanje rada

Radnici GIKIL-a danas na protestima pred Vladom FBiH

Prema planu aktivnosti, dolazak autobusa s radnicima u Sarajevo predviđen je do 10.30 sati

Avaz.ba
23.11.2018 07:20

Sa ranijih protesta radnika GIKIL-a

Foto: Arhiva

Kao što je i najavljeno na ranije održanom skupu podrške opstojnosti GIKIL-u, radnici ove kompanije održat će danas veliki protestni skup pred zgradom Vlade Federacije BiH, kao jedinoj adresi koja može spriječiti potpuno obustavljanje rada GIKIL-a d.o.o. Lukavac i gubitak na hiljade radnih mjesta. 

Prema planu aktivnosti, dolazak autobusa s radnicima u Sarajevo predviđen je do 10.30 sati. 

Sindikalna organizacija "Global Ispat Koksne Industrije" (GIKIL) Lukavac poziva donosioce političkih odluka da ne dozvole zatvaranje GIKIL-a, "jedne od najperspektivnijih kompanija u Bosni i Hercegovini".

- S obzirom na sva dešavanja u našoj kompaniji, koja se odlukom Federalne inspekcije nalazi pred samim vratima zatvaranja, sve vas koji svojim politikama odlučujete o sadašnjosti i budućnosti zemlje želimo da upitamo: zašto šutite dok se GIKIL gasi? Svi vi učestvovali ste u različitim donošenjima odluka u vlasti i mimo vlasti ili niste radili ništa što ste trebali radititi, napravili ste isti rezultat. GIKIL se gasi, gospodo, da vas informiramo, ukoliko od izbornih i postizbornih stranačkih obaveza niste stigli da upratite, te i vas pozivamo na odgovornost. Tužilaštvo, sudstvo, inspekcije, vlade i ministarstva, upravljačke strukture GIKIL-a (Upravu, Nadzorni odbor, Skupštinu Društva) prozvali smo nebrojeno puta, ali je vrijeme da se čuje i vaš glas i da se vidi vaše djelo kako bi ova kompanija nastavila da radi - kaže se u saopćenju Sindikata GIKIL-a.

NA VRH