KLADANJ

Otvorena zimska turistička sezona na području Tuzlanskog kantona

Odmah nakon otvaranja uslijedile su i različite vrste takmičenja, a gledaoci su mogli vidjeti utrke paralelnog slaloma

Novost je da se mogu kupiti grupne karte za djecu po cijeni od 10 KM, a za odrasle 12 KM. E.Sk.

E.Sk

22.12.2018

Prigodnim aktivnostima u subotu je na ski-liftu Karaula kod Kladnja, jedinom takve vrste u Tuzlanskom kantonu, otvorena zimska turistička sezona u najmnogoljudnijem kantonu Federacije BiH

Odmah nakon otvaranja uslijedile su i različite vrste takmičenja, a gledaoci su mogli vidjeti utrke paralelnog slaloma.


- Mi smo prezadovoljni turističkom ponudom u ljetnom periodu, ali naša intencija je da na području TK imamo turističke aktivnosti svih 365 dana. Međutim, naša turistička sezona zavisi od vremenskih prilika, odnosno količina snijega koje imamo, ali svakako ćemo se truditi da svih ovih mjeseci za naše goste osiguramo zanimljive sadržaje – kaže Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja.

Prisutni na ski-liftu Karaula mogli su probati i vojnički grah, a nadmetali su se i u tradicionalnoj igri povlačenja konopca.


- Imamo jednu stazu koja je, tako da kažem, za prave skijaše, a druga je za rekreativce. Uspjeli smo uraditi i još jednu stazu za sankaše tako da smo odvojili sankaše od skijaša – ističe Dragana Čaušević, direktorica ski-lifta Karaula.

Kapacitet ski-lifta Karaula je 1.200 skijaša u satu. Dnevna karta za djecu je 12 KM, a za odrasle 14 KM. Poludnevna karta za djecu iznosi 8 KM, a za odrasle 10 KM. Od ove godine novina je da se mogu kupiti grupne karte za djecu po cijeni od 10 KM, a za odrasle 12 KM.

Svakako da planina Konjuh, ali i padine Majevice i Trebave daju mogućnost za razvijanje zimskog turizma. Ipak, prema mišljenju mnogih, najveći biser – Muška voda, još nema svog vlasnika. 

U 2018. godini raspisivano je nekoliko javnih oglasa o prodaju kompleksa kojeg mnogi zovu “raj na zemlji”, ali nije bilo zainteresiranih kupaca. Sa oživljavanjem Muške vode zimski turizam u Kladnju, odnosno TK, zasigurno bi dodatno oživio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.