TUZLA

Elektrotehnička škola će sama sebi proizvoditi struju

Solarna elektrana imat će 100 kilovata, a mi trošimo oko 55 kW struje dnevno, što znači da je projekt samoisplativ, ističe Dadanović. Na godišnjem nivou uštede od 20.000 KM

L. ILIĆ-OSMANČEVIĆ

8.2.2019

Elektrotehnička škola u Tuzli može se pohvaliti brojnim inovativnim postignućima, ali sad oni idu korak naprijed i uskoro će sami proizvoditi električnu energiju. 

 Druga faza

Ovaj projekt zapravo je druga faza projekta koji je započet prije nekoliko mjeseci i u okviru kojeg je urađeno utopljavanje škole, odnosno izmjena stolarije i nova fasada.

- Naša škola mjesečno dobiva račun za struju 1.800 KM, to je potrošnja nekih 55 kilovata dnevno. Izgradnjom solarne elektrane od 100 kilovata svaki mjesec imat ćemo značajne uštede i moći ćemo sami plaćati električnu energiju. To znači da je projekt samoisplativ - kazao je Selmir Dadanović, direktor Elektrotehničke škole u Tuzli.


Dadanović: Brojne prednosti

Dodaje da je ideju o solarnoj elektrani dobio prošle godine.

 - Kada sam bio u Italiji, primijetio sam da svaka treća kuća ima svoju elektranu i panele i došao sam na ideju da i naša škola ima tako nešto - kaže Dadanović.

Na godišnjem nivou škola će imati uštedu od nekih 20.000 KM. Ta sredstva omogućit će nabavljanje novih učila za školu i osigurati učenicima bolju opremu za rad. Planirano je da se sredinom juna počne s rekonstrukcijom krova, a nakon što škola dobije dozvolu od „Elektroprivrede“ krenut će se s izgradnjom solarne elektrane.

Dadanović ističe da je primarni cilj izgradnje solarne elektrane edukacija i obrazovanje učenika.

Kompletnu elektranu učenici i profesori će sami pospajati i na taj način će ostvariti uštede od oko 50.000 KM, koliko bi koštalo kad bismo unajmili radnike.

Izgradnja solarne elektrane koštat će više od 100.000 KM, a osim vlastitog učešća škole, projekt će finansirati i Vlada Tuzlanskog kantona.

Dadanović smatra da će u budućnosti, kako se tehnologija bude razvijala, ova solarna elektrana biti dostupna svakom domaćinstvu.

Razvoj tehnologije

- Za naše standarde sada je ovaj projekt skup jer elektrana od 100 kW košta 100.00 KM, ali kako se tehnologija bude razvijala, solarne elektrane postat će dostupne svakom domaćinstvu - pocrtava on.

 Novo zanimanje  

Dadanović ističe da u narednom periodu planiraju i da uvedu novo zanimanje tehničar za obnovljive izvore energije. Planirano je da u potkrovlju škole budu radionice, gdje će biti smještene instalacije solarne elektrane, i tu će učenici moći da obavljaju kompletnu praktičnu nastavu za onaj segment koji se bavi obnovljivim izvorima energije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.