TUZLANSKI KANTON

Regionalne zvijezde oduševile publiku u BKC-u Tuzla

E.Sk

20.6.2019

Revijalnom večeri, uz nastup regionalnih zvijezda, okončan je 11. po redu  Festival „Sevdalinko u srcu te nosim“ u Bosanskom-kulturnom centru Tuzla.  

Koncert je počeo izvedbom mješovitog hora Muzičke škole „Čestimir Mirko Dušek“, a onda su uslijedile sevdalinke koje su pjevali Halid Bešlić, Kemal Hasić, Nihad Alibegović, Ringo Hamidović, Ramiza Milkunić, Merima Njegomir i Snežana Đurišić. Prava euforija je nastupila kada je na scenu stupio Nedeljko Bilkić, kome je ovo bio prvi nastup u Tuzli nakon 40 godina.

Tokom Festivala održano je i međunarodno takmičenje harmonikaša „Sevdalinko harmonikom opjevana“ na kome je pobjedu odnio Miloš Milićević iz Beograda. 

Njemu je uručena i nagrada, specijalni model harmonike najpoznatijeg svjetskog proizvođača italijanskog "Guerrinija". Harmoniku, koja je posebno napravljena za ovu priliku, uručili su mu direktor fabrike Alberto Guerrini, predsjednik žirija Goran Jeknić, Dejan Milkunić,  predsjednik udruženja „Eufonija“, koje je bilo organizator takmičenja, i ministar u Vladi TK Zlatan Muratović.

Sve izvođače pratio je festivalski orkestar pod vodstvom prof. Dejana Milkunića, cijelu manifestaciju je moderirao Dino Kalesić, a izvođačima vokalnu podršku u pjesmama dale su i članice hora „Iskre“ iz Tuzle. Nakon oficijelnog dijela programa nastavljeno je druženje izvođača i publike u holu BKC-a.

Direktorica Festivala Ramiza Milkunić najavila je da nas nova iznenađenja očekuju na 12. izdanju ove, jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Bosni i Hercegovini. U međuvremenu vrijedni organizatori iz Udruženja muzičkih umjetnika planiraju nastavak promocije pjesme sevdalinke u regionu, tako da nakon Podgorice i Beograda uskoro možemo očekivati nove koncerte sevdaha u regionu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.