TUZLANSKI KANTON

Čolić: Poduzeti represivne mjere protiv svih koji se ne pridržavaju naredbi

U proteklom danu u UKC-u Tuzla testirane još četiri osobe, koje nisu bile pozitivne na COVID-19

Dajana Čolić. E. Skokić

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

12.3.2020

U Tuzlanskom kantonu nema osoba s registriranim koronavirusom, ali ima onih koje su smještene u karantin. Međutim, do nadležnih organa stigle su informacije da građani ne poštuju odluku o karantinu i da ih komšije i poznanici svakodnevno sreću na otvorenom.  

- Apelujemo na sve one koji su dobili rješenje da se svega naloženog moraju pridržavati, a Zakon o zaštiti građana od širenja zaraznih bolesti, kao i Krivični zakon, podrazumijevaju to da ukoliko neko svjesno dovede nekoga u mogućnost zaraze, odnosno širenja zarazne bolesti, može se kazniti zatvorom do godinu dana. Ukoliko to učini nesvjesno, odnosno iz nehata, može se kazniti do šest mjeseci zatvora, ili novčanom kaznom – istakla je na pres-konferenciji Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.


Dajana Čolić. E. Skokić

- Protiv svih onih koji se ne pridržavaju naredbi morat ćemo podnijeti represivne mjere, jer očito da više na građansku svijest ne možemo računati, niti možemo drugačije utjecati - rekla je Čolić. 

U proteklom danu u UKC-u Tuzla testirane su još četiri osobe, koje nisu bile pozitivne na COVID-19 (koronavirus). Izdate su naredbe da putnici koji dolaze na Međunarodni aerodrom Tuzla iz Njemačke, Francuske i Španije moraju ići u kućni karantin.

Podsjetimo da od četvrtka učenici i studenti ne idu u škole, odnosno na fakultete. Ministrica Čolić navela je da djeca mogu i trebaju izlaziti vani, a ne boraviti u zatvorenim prostorijama, te da se trebaju izbjegavati masovna okupljanja u zatvorenom prostoru.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.