EFIKASNE MJERE Epidemiološka situacija veoma stabilna

Čolić: Svaki dan zatvaramo klastere

Ne zna šta predstoji u narednom periodu s obzirom na mogućnost pojave drugog vala koronavirusa

Avaz.ba

Čolić: Benefit daleko veći od cijene

Foto: Arhiv


Iako je prije mjesec bio među najrizičnijim područjima u Bosni i Hercegovini, Tuzlanski kanton već dvadeset dana ne bilježi niti jedan slučaj zaraze od koronavirusa.

Razlog za to su mjere koje su Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona, Zavod za javno zdravstvo TK, kao i cijeli Krizni štab poduzeli kako bi se zaraza koronavirusa što manje širila, prenosi Fena.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić istaknula je da zbog poštivanja tih mjera svaki dan zatvaraju klastere te da je najvažnije da je epidemiološka situacija veoma stabilna.

 - Očekujemo da takva i ostane, odnosno više se nadamo nego što očekujemo. Ukoliko bi se pojavio novi slučaj zaraze, to bi značilo i otvaranje novog klastera. Ipak, mislim da su rezultat ovako povoljne situacije mjere koje smo poduzeli – kaže Čolić, dodavši da se ne zna šta predstoji u narednom periodu s obzirom na mogućnost pojave drugog vala koronavirusa.

Smatra da je važno što su građani koji su bili izvan Bosne i Hercegovini poštovali mjere izolacije.

  • Čolić: Mjere možda jesu bile stroge, ali su itekako imale efekta

    Čolić: Mjere možda jesu bile stroge, ali su itekako imale efekta

    Foto: Arhiv


- Mjere možda jesu bile stroge, ali su itekako imale efekta. Zato je benefit daleko veći od cijene. Razumijem da je sada privreda u opasnosti, ali vjerujem u ljude koji vode privredu i smatram da smo na dobitku – rekla je Čolić.

Posebno je zahvalna građanima Tuzlanskog kantona koji su poštovali mjere Kriznog štaba i pokazali odgovornost.

Ministarstvo zdravstva TK, dodala je, nije zasad primilo niti jednu pritužbu na rad zdravstvenih ustanova tokom pandemije koronavirusa.

- Ne smijemo zaboraviti niti pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji su se u najkritičnijem periodu stavili na raspolaganje, pripadnike inspekcija i direktora Anisa Ajdinovića koji nam je pomogao u nabavci termalne kamere za naš aerodrom u Tuzli, ali i za sanitarnog inspektora kojeg mi tada nismo imali.

Zato je ovo sve rezultat saradnje građana i institucija, ali iznad svega naše odgovornosti - smatra ministrica zdravstva TK.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na