SAJAM ŠLJIVE U GRADAČCU

Učestvuje 150 izlagača iz BiH i Srbije

Tokom četiri dana planirane i vansajamske manifestacije

S otvaranja: Tradiciju nije prekinula ni korona. H. Čalić

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

25.8.2020

Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije - Sajam šljive, 47. po redu, danas je svečano otvoren u Gradačcu. Stiglo je 150 izlagača iz Srbije i BiH. Direktor Sajma Hašim Šabanović je ovom prilikom kazao kako je i tužan i radostan. Tužan je što je, kako je istakao, zlo koje je zaustavilo svijet onemogućilo da se Sajam organizira kako je zamišljeno, a radostan što će u ovako teškim uvjetima trajati četiri dana.

- Rekli smo sebi, kad smo mogli Sajam organizirati te 1996. godine, na potpuno u ratu devastiranom sajmištu, možemo i sada, ali se mjere zaštite od koronavirusa moraju poštovati. Mi ćemo četiri dana, osim s izlagačima, družiti se i na vansajamskim manifestacijama, na Destileriji u susjednom Skugriću - kazao je Šabanović.

Sajam će trajati četiri dana. H. Čalić

 Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Mustafa Šakić istakao je da je Vlada lani za poticaje poljoprivredi izdvojila 3,6 miliona, a ove godine sedam miliona maraka. Najviše poticaja povukao je Gradačac sa svojim kapacitetima iz oblasti poljoprivrede. Ovaj kraj poznat je u Evropi po šljivi, ali i voću uopće.

Sajam je otvorio premijer TK Denijal Tulumović. On je istakao značaj poljoprivrede, značaj poticaja u ovoj oblasti, značaj domaće proizvodnje, u čemu Gradačac može poslužiti za primjer.

- Gračanička firma „Kovan“ na ulazu u sajmište postavila je specijalni tunel koji na licu mjesta svim osobama mjeri temperaturu i vrši dezinfekciju, čime su epidemiološke mjere u organizaciji Sajma odlično urađene - kazao je, između ostalog, Tulumović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.