OKOM KAMERE

U Gračanici se omladila stara lipa, u Doboj Istoku posječeno stoljetno stablo

Legenda kaže da su još Stari Slaveni imali veliko poštovanje za drvo lipa, pa su ga sadili u parkovima i pored puteva

Ne da se stara lipa u Gračanici: Sasječene grane se omladile. H. Čalić

Piše: H. Čalić

6.10.2020

Jedna priča o dvije stoljetne lipe u dvije susjedne općine, Gradu Gračanici i općini Doboj Istok, ovih jesenjih dana je tema broj jedan. 

Legenda kaže da su još Stari Slaveni imali veliko poštovanje za drvo lipa, pa su ga sadili u parkovima i pored puteva. Vjerovali su da je lipa zaštinica bračne ljubavi i sloge. Vjerovali su da grom nikada ne udara u lipovo drvo. Lipa je, zna se i bez legende, izuzetno bogato medonosno drvo, a čaj od cvata lipe liječi mnoge bolesti

Gračanica je grad u BiH, koji je možda najbogatiji lipama. Po ovom drvetu, jedna cijela mahala je dobila ime - Lipa. Smatra se da je najstarija lipa, ona pored bijele džamije, stara 140. jedan od simbola ovog grada. Ovo stablo koje je bilo poraslo do visine munare Bijele džamije, zbog svoje starosti, unatoč pokušajima vezanjem sajlama da se spasi, predstavljalo je opasnost i za džamiju, okolne zgrade, a posebno za ljude koji se kreću glavnom ulicom, pa je pozvana struka da vidi šta uraditi sa starom lipom.

Stručnjaci sa Šumarskog fakuteta iz Sarajeva su rekli da se lipa mora posjeći, a onda se došlo do solucije da se stablo ne siječe do panja, već da se grane sasijeku, pa šta bude. Ovih dana, lipa se omladila, počele su da rastu nove grane, što je Gračanlije, koji su rasli sa starom lipom, obradovalo. Ne da se stara lipa, najčešći je komentar prolaznika.

Ogorčeni mještani Doboj Istoka zbog sječe stoljene lipe u Brijesnici Maloj. H. Čalić

Sličan primjer primjer, a vezan za stoljetnu lipu, ovih dana zabilježili smo u naselju Brijesnica Mala u susjednoj općini Doboj Istok. Po naredbi menadžmenta osnovne škole, posječena je stara lipa, koja se nalazila krajem trotoara uz školsku zgradu. Kako ističe direktor škole Edin Mrkanović, staro stablo je postalo prijetnja učenicima i nastavnicima, pa su, bez konsultacija struke, ili općinskih organa, lipu posjekli.

- Slike govore sve. Unutrašnjost stare lipe je bila truhla. Pitam se šta bi bilo, da se suha grana obrušila pa nekoga ozlijedila, ko bi bio kriv. To je bio osnovni razlog sječe ovog stabla - kaže Mrkanović i naglašava da će se novo stablo lipe odmah zasaditi do mjesta gdje je bila stara lipa.

Mnogi mještani Brijesnice Male su ogorčeni na postupak direktora škole, jer nije konsultovao struku u slučaju sječe ovog stabla. Možda je bilo izlaza da se stoljetno stablo koje je krasilo ovaj dio naselja Brijesnica Mala spasi i da nikoga ne ugrožava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.