U GRAČANICI

Pješački postao „Most ljubavi“

Projekt realiziran uz podršku Omladinske banke

Piše: H. Č.

4.11.2020

Helić s mladima postavljao katance za vječnu ljubav. H. Čalić

Nakon što su temeljito regulirane obale s kulama kakve su bile prije 200 godina te dno korita rijeke Sokoluše popločano, a uz obale ugrađeni kolektori za prihvat otpadnih voda, jučer je pješački most u Riječkoj ulici, na ideju mladih, dobio svoje ime - „Most ljubavi“.

Gračanica se ovim činom priključila većini velikih gradova u svijetu gdje se mogu „zaključati srca“.

Ideja za ovaj simboličan projekt krenula je od neformalne grupe mladih, Kenana i Ajle Mehić i Dalile Hasić. Oni su aplicirali kod Omladinske banke u Gračanici i dobili sredstva, a njihova ideja je naišla na simpatije, pa su jučer, poslije zvanične svečanosti, počeli dolaziti, a dobili su i besplatne katance da „zaključaju“ svoje ljubavi. Među njima je bio i gradonačelnik  Nusret Helić.

- Drag mi je ovo projekt, tim više što su ga u ovo teško vrijeme osmislili i proveli mladi. Meni su iz više razloga dragi mostovi na našoj sada uređenoj rijeci Sokoluši. U blizini ovog je most “Rampa”, preko kojeg je do 1968. godine saobraćao „ćiro“, do njega je “Most mira”, koji su prije nekoliko godina sagradili naši prijatelji iz bratskog grada Flori Lezobrea iz Francuske, pa tu je i “Hair-most”, koji je sagradio naš sugrađanina Reuf Širbegović - kazao je Helić i naglasio da je malo gradova u BiH koji imaju ovako uređenu rijeku i lijepe mostove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.