DVA DANA U TUZLI

Međunarodni kongres o pčelarstvu

Zbog koronavirusa prezentacije i diskusije na online platformi

E. N. / Fena
  • Pčelari će prezentirati znanja i iskustva

    Pčelari će prezentirati znanja i iskustva

    Foto: Arhiv


Peti Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem bit će održan 20. i 21. novembra u Tuzli. Organizatori su, svjesni izazova i ograničenja uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19, prezentacije i diskusije preusmjerili na online platformu, a dio učesnika će biti i fizički prisutno u Tuzli.

Najavljeno je 38 istraživačkih tema koje će biti predstavljene putem usmenih i poster prezentacija, uglavnom online putem "Zoom" platforme. Uz predstavnike akademske i istraživačke zajednice, te predstavnika pčelarskih udruženja i saveza iz cijele BiH, učesnici dolaze i iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Ukrajine, Turske i Velike Britanije, poručuju organizatori.

Na Kongresu je učešće najavila i predstavnica FAO (Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija) Ana (Anna) Burga.

- Prezentiranjem znanja i iskustva na Kongresu nastoji se doprinijeti razvoju pčelarstva u Bosni i Hercegovini ali i kompletnoj regiji. Polazi se i od činjenice da pčelarska djelatnost može umanjiti siromaštvo u ruralnim područjima te smanjiti migracije stanovnistva, a to su nesumnjivo prioritetni ciljevi društva. S tim u vezi, pčelarskoj proizvodnji je neophodno povećanje produktivnosti, unapređenje osiguranja kvalitete ali i povećanje efikasnosti i učinkovitosti - ističe prvi čovjek kongresa prof.dr. Midhat Jašić.

Uz centralno mjesto održavanja na Tehnološkom fakultetu Tuzla, putem „Zoom“ platforme bit će aktivno još 200 učesnika iz cijelog svijeta.

Kako ističe predsjednik Organizacionog odbora Sanel Hodžić, prezentiranjem znanja i iskustva na Kongresu nastoji se doprinijeti razvoju pčelarstva u Bosni i Hercegovini, ali i kompletnoj regiji.

Više o temi Tuzla

UHAPŠEN KRADLJIVAC U TUZLI
Ukradenim Polom sletio s kolovoza
NA VRH

Podijeli članak na