NA LICU MJESTA

Otvorena prva "Merhametova" pekara u Tuzli: Proizvedu stotinu hljebova za 90 minuta

Niko u gradu ne smije biti gladan, kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle

Piše: E. Skokić

24.2.2021

S svečanog otvranja pekare. E. Skokić

U prostorijama Narodne kuhinje „Imaret“ u Tuzli otvorena je prva pekara u sklopu Humanitarne organizacija „Merhamet“ s ciljem da korisnici njihovih usluga imaju još kvalitetnije obroke.

Pripremaju hranu

- U kuhinji pripremamo hranu, a od danas proizvodimo i hljeb. Za 90 minuta možemo proizvesti stotinu hljebova. Pekara je jedna od najkvalitetnijih u BiH, modernizovana i njeno otvaranje za nas znači mnogo u pogledu kvalitete usluga i ušteda – kaže Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora „Merhamet“ Tuzla.

Otvaranje pekare podržala je organizacija LDS Charities sa 91.000 KM i Grad Tuzla sa 30.000 KM.


- Nastavljamo kontinuiranu podršku Merhametu. Prošle godine smo izdvojili 310.000 KM. Prvo smo izdvojili 210.000 KM, a onda dodali još 100.000 KM u toku totalnog lockdowna. Nastavit ćemo kontinuirano podržavati rad narodne kuhinje. Niko u gradu ne smije biti gladan – kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Svoje zadovoljstvo zbog otvaranja pekare nije krio ni predsjednik HO Merhamet MDD Kenan Vrbanjac. Najavio je da će i u drugim gradovima širom BiH biti otvoreni slični objekti.

Naprave 2.400 obroka

- Širom BiH imamo 40-ak objekata i mnogi od njih će u narednom periodu dobiti svoje pekare. Naš cilj je da korisnici imaju što kvalitetniju uslugu – kaže Vrbanjac.

U Narodnoj kuhinji „Imaret“ dnevno se napravi 2.400 obroka koji se distribuiraju na 18 lokacija u Tuzli, Lukavcu, Kalesiji i Gračanici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.