GRAČANICA

U džematu Lipa postavljen kamen temeljac za novu džamiju: Sljedećeg ramazana u Korića Hanu klanjat će se teravih -namaz

Plac površine od 500 metara kvadratnih uvakufio Sabahudin Avdić iz Stjepan Polja

Piše: H. Čalić

16.6.2021

Sa svečanosti u Korića Hanu. H. ČALIĆ

Gračanica će dobiti i sedmu džamiju. U prisustvu velikog broja vjernika na Korića Hanu u džematu Lipa u Gračanici, uz učenje Dove, postavljen je kamen temeljac za novu džamiju.

Graditeljima i džematlijama zahvalio je imam lipljanske džamije Miralem ef. Golać, a o značaju izgradnje nove džamije, govorio je ef. Mustafić.

- Ova džamija će okupljati ljude, u njoj će se prakticirati naša vjera, širiti dobro. Najvažnije je da će u njoj na mektepsku nastavu dolaziti djeca. Dok sam bio dijete, spoznao sam šta znači mekteb, u njemu se udaraju temelji naše vjere, iz mekteba izlaze dobri ljudi. Zato sam sada neobično sretan što i ovaj dio Gračanice dobiva džamiju, u kojoj će se ako Bog da u aprilu narednog ramazana klanjati teravih-namaz - kazao je glavni imam Medžlisa IZ Gračanica Smajo ef. Mustafić.


Kamen temeljac postavili Avdić i Salibašić. H. ČALIĆ

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić istakao je kako se u Gračanici, uprkos pandemiji gradi.

- Gradska uprava uvijek je podržavala gradnju i održavanje vjerskih objekata, podržat će i gradnju džamije na Korića Hanu - riječi su Helića.

Gradnja džamije na Korića Hanu, za koju je plac površine od 500 metara kvadratnih uvakufio Sabahudin Avdić iz Stjepan Polja, koštat će oko 350.000 KM, a osim džematlija, najveći dio sredstava osigurat će poduzetnici. Nakon što je učena dova, kamen temeljac za novu džamiju su postavili Sabahudin Avdić i hadži Muharem Salihbašić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.