TUZLA

Fahrudin Hukić ponosan na svoju vodenicu: Mlin radi i kada Jala presuši

Riješio problem kada je nizak vodostaj u ljetnim mjesecima. Za sat vodenica može samljeti 50 kilograma žita

Fahrudin ljubav prema vodenicama prenosi na sina Sabahudina. E. Skokić

Piše: E. Skokić

4.7.2021

Ljubav prema vodenicama ponukala je Fahrudina Hukića i njegovog sina Sabahudina da prije nekoliko godina naprave mlin za mljevenje žita na rijeci Jali u Gornjoj Tuzli. To je jedina vodenica na rijeci čiji je vodostaj u ljetnim mjesecima ekstremno nizak.

Dobar kvalitet

- Riješio sam i taj problem. Uzvodno sam postavio cijevi, napravio branu i prikupljam vodu. Kada je vodostaj nizak, vodenica opet može raditi nekih sat, dok se rezervoar ne napuni vodom - ističe Fahrudin.

Vodenica je izrađena od prirodnog materijala. Pronašao je hrast obima metar i po, a iz gornjotuzlanskih brda je dovezao kamen neophodan za mljevenje žita.

- Isklesao sam kamen i postavio ga u drvo. Jedan dio kamena je u hrastu, a drugi je iznad. Tako meljemo žito i dobivamo brašno fenomenalnog kvaliteta - tvrdi Hukić.

Brašno iz vodenog mlina ne može se porediti s onim koje melju električni. Svako ko ne vjeruje u to, kaže Fake, neka dođe, proba i uvjeri se. Razlika je, kako kaže on, u okusu, jer njegov mlin žito melje na prirodan način.

Za sat vodenica može samljeti 50 kilograma žita.

- Mene tuga uhvati kada vidim šta se sve baca u rijeku. Nekada je Jala bila čista i sjećam se, još dok sam bio dječak, jednog hadžije koji je uzimao abdest na rijeci. Imamo prirodni biser, ali ne vodimo računa o njemu - govori tužnim glasom Fahrudin Hukić, koji je u Gornjoj Tuzli poznat po mnogim izumima.

Sklopio traktor

Sklopio je traktor i druge mašine, ali se posljednjih godina okrenuo i građevini. On i sin grade kuće „od temelja do krova“.

Ostvaren dječački san

- Ja sam nekad radio u Beogradu, bio sam navijač Crvene zvezde. I sad znam neke sastave napamet. Moj sin je stekao diplomu mašinskog tehničara, ali nikad nije pronašao posao u struci. Radimo skupa, a ja svoje znanje i iskustvo prenosim na njega - kaže nam Fahrudin Hukić, koji je izgradnjom vodenice na rijeci Jali ostvario svoj dječački san.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.