TUZLA

Počinje obilježavanje 450 godina Gazi Turalibegovog vakufa

Zadužbina vakifa Gazi – Turalibega obavezuje nas da se na djela najboljih sinova ove zemlje ugledamo i da se ogrnemo plaštom plemenitosti, kaže ef. Fazlović

S konferencije za medije. Fena

E. Ma.

10.2.2022

Počinje obilježavanje 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa, jedne od najznačajnijih ličnosti za razvoj grada Tuzle.

Naime, 15. februara 1572. godine Gazi Turali – begova vakufnama je upisana u registar šerijatskog suda u Čačku. U Tuzli je sagradio džamiju, mekteb, han, hamam, vodovod i 38 dućana.

Tuzlanski muftija Vahid ef Fazlović je kazao da je riječ o najznačajnijem dijelu historije.


Ljubav prema ljudima i domovini

- Plemeniti Gazi – Turalibeg bio je vizionar, dobro je razumijevao društvo i najvažnije segmente njegovog razvoja. Njegov vakuf obuhvatio je džamiju i mekteb, mjesta gdje se čovjek duhovno i intelektualno izgrađuje, ali i druga materijalna dobra koja su u to vrijeme snažno podstakla urbani i privredni razvoj Grada Tuzle – izjavio je Vahid ef. Fazlović.

On je iskazao ponos i na sve vakife ovog vremena koji istrajavaju u obnovi i unaprjeđenju vakufa.

Povodom ovog jubileja Muftijstvo tuzlansko je 15. februar proglasilo datumom od posebnog značaja, a ranije je ovaj datum proglašen danom MIZ Tuzla.

- Zadužbina vakifa Gazi – Turalibega obavezuje nas da se na djela najboljih sinova ove zemlje ugledamo i da se ogrnemo plaštom plemenitosti. Ugledajmo se na njih u nesebičnosti, ljubavi prema ljudima i prema domovini – izjavio je Fazlović.

Nizom aktivnosti tokom cijele godine bit će održavane razne manifestacije povodom obilježavana ove godišnjic. Iz MIZ Tuzla najavili su posjetu Čačku, gradu u kome je potvrđena vakufnama prije 450 godina.


Mevludska svečanost

- U ponedjeljak će biti upriličena mevludska svečanost u džamiji Gazi Turalibega, dok će u utorak biti potpisani ugovori sa stipendistima - učenicima srednjih škola i studentima, kojih ove godine ima 40. U kraljevoj džamiji bit će održano takmičenje u hifzu, te naučni skup pod visokim pokroviteljstvom Muftijstva tuzlanskog koji organizira Institut za naučna istraživanja, to je naš doprinos u važnosti ovog vakufa – izjavio je glavni imam MIZ Tuzla hfz. Ahmed ef. Huskanović.

Pozorišna predstava koja će biti upriličena aktuelizirat će važne historijske likove, a izaći će i poštanska markica koja će biti simbol 450. godina Gazi Turalibegovog vakufa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.