UNSKO-SANSKI KANTON

BIHAĆ Spomen-obilježje bit će izgrađeno čim se riješe imovinski problemi

Obilježena godišnjica otkrivanja masovne grobnice na Tihotini

M. Dedić

4.9.2016

U organizaciji Mjesne zajednice Pritoka i Udruženja logoraša Bihaća, te podršku grada Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona (USK), danas je na lokalitetu Tihotina obilježena 14. godišnjica otkrivanja masovne grobnice u kojoj su na zvjerski način ubijeni Bošnjaci sa područja bihaćkih naselja Orašac, Kulen Vakuf, Ćukovi i Klisa, te područja općine Ključ.

Kako je istakao Irfan Mujanović, u ime Organizacionog odbora obilježavanja godišnjice otkrivanja grobnice, prirodna pukotina koja je nastala eksploataciji rude boksita godinama je skrivala tijela 53 žrtve, od kojih je njih 51 identificirano.

dsc-1967

Mujanović je kazao da je Organizacioni odbor pokrenuo inicijativu za izgradnju šehidskog spomen-obilježja na masovnoj grobnici, a i pored obezbijeđenih sredstava do izgradnje nije došlo zbog administrativnih problema oko samo zemljišta na kojem bi se trebalo sagraditi obilježje.

U ime Vlade USK prisutnima se obratio Salih Dedić, ministar finansija, koji je rekao da preživjeli Bošnjaci ne smiju nikada zaboraviti strahote koje su ih zadesile za vrijeme rata, a posebno zbog činjenice da je kroz obrazovni sistem onemogućeno mlađim naraštajima učiti o genocidu i agresiji nad BiH.

Dostojanstvenom skupu i tužnoj godišnjici pored porodica ubijenih Bošnjaka prisustvovali su i predstavnici grada Bihaća, a obraćajući se prisutnim Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, izjavio je da se mjesta stradanja Bošnjaka i Hrvata na području grada Bihaća moraju na dostojanstven način obilježiti, te dodaje, mjesta stradanja moraju biti biti trajna opomena da se zločin nikad ne smije zaboraviti i ponoviti.

- Na nama je da na Tihotini sagradimo spomen-obilježje, no i pored osiguranih 35.000 KM nismo mogli isposlovati građevinsku dozvolu zbog činjenice da je neko drugi vlasnik područja na kojem bi trebao biti spomenik. Vjerujem da ćemo mi ovaj projekat realizirati u narednom periodu i da ćemo imati mjesto na kojem se može odati počast ubijenim Bošnjacima i Hrvatima - kazao je Galijašević.

dsc-1968

Među žrtvama Tihotine najmlađi je bio 17-godišnji Mehmed Šehić iz naselja Orašaca, a najstariji Izet Mujić iz Golubića, koji je u vrijeme smrti imao 55 godina. Masovna grobnica Tihotina otkrivena je 2002. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.