SANSKI MOST

Hrustovačka pećina bit će skenirana i osvijetljena

Počelo trodimenzionalno skeniranje pećine

S. TULIĆ

12.11.2018


Hrustovačka pećina jedan je od neiskorištenih prirodnih dragulja Sanskog Mosta, a prije nekoliko mjeseci pokrenute su aktivnosti u vezi sa mogućnosti da se njena unutrašnjost elektrificira i osvijetli.  

Gosti iz Njemačke

Ove aktivnosti nastavljene su trodimenzionalnim skeniranjem unutrašnjosti pećine. Ranije su je posjetili predstavnici njemačke kompanije “Cave Lighting” iz grada Herborna.

- Radi se o poznatoj firmi koja se bavi elektrifikacijom pećina širom svijeta, a tada su eksperimentalno osvijetlili pojedine dijelove ove poznate spilje. Kako bi se na što bolji način upoznala i snimila unutrašnjost pećine, jedna firma iz Zenice obavlja njeno trodimenzionalno skeniranje – kazali su iz Općine Sanski Most.

Sve ove aktivnosti plaćene su iz budžeta Općine Sanski Most, a nakon što se obave sve potrebne pripremne i istražne radnje, uslijedit će i konkretni koraci u vezi s finalizacijom ovog projekta i iznalaženjem neophodnih finansijskih sredstava.

Jedna od najljepših

Hrustovačka pećina jedna je od najljepših u Bosni i Hercegovini, pa i šire. Njena unutrašnjost je grandiozna i obiluje brojnim pećinskim ukrasima. Ova pećina uvrštena je u nacionalna blaga i prirodno je dobro pod zaštitom države Bosne i Hercegovine.



Ulaz u Hrustovačku pećinu kod Sanskog Mosta

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.