DANI VAKUFA U BIH

Svečano otvoren Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu

Riječ je o najvećem vakufu ove vrste u Bosni i Hercegovini i jednom od najznačajnijih projekata Islamske zajednice

Ef. Ljevaković na otvoaranju Vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu. Fena

FENA

20.4.2024

U okviru manifestacije "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini" danas je u Sanskom Mostu otvoren Vakufski tržni centar koji je sagrađen na prostoru nekadašnje vakufske pijace, javlja Mina.

Riječ je o najvećem vakufu ove vrste u Bosni i Hercegovini i jednom od najznačajnijih projekata Islamske zajednice.

- Čast mi je i zadovoljstvo da prirustvujemo otvorenju objekta kojim ćemo se svi ponositi i zahvaljivati Gospodaru da smo mi generacija kojoj je podarena blagodat unapređenja Hamzi-begovog vakufa. Allahov zakon u svemiru je da ljudski rod konstantno napreduje, pa prema tome, svaka naredna generacija treba praviit iskorake - izjavio je tokom programa svečanog otvaranja direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH hafiz dr. Senaid Zajimović.

Poručio, također, da ovim projektom Islamska zajednica pravi značajan iskorak.

- Danas svjedočimo da smo preuzeli emanet i da ćemo ga prenositi dalje - dodao je Zajimović.

Najveći dio sredstava, Vakufska direkcija je osigurala putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

- Neka je Dragi Bog zadovoljan svima onima koji su doprinijeli izgradnji ovog objekta i nadam se da će do Sudnjeg dana služiti svojoj svrsi - kazao je Sinan Aksu, direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Dodao je da je sretan što danas svjedoči realizaciji jednog ovakvog projekta, te da je posebno sretan da se ovdje vihori zastava islama i da ovdje žive ljudi koji čuvaju islam.

- Sve dok ovdje budete stameni i čvrsto stajali na ovom području, mi ćemo biti uz vas - rekao je Aksu.

Izgradnja Vakufskog tržnog centra u Sanskom mostu koštala je 6,5 miliona maraka, prostire se na tri duluma zemljišta i ima 7.400 metara kvadratnih korisnog prostora.

Kamen temeljac položen je u aprilu 2018. godine, a gradnja je počela u septembru 2021. godine.

- Posjetom ovoj manifestaciji imamo priliku prisjetiti se naših temelja i podsjetiti se dostignuća naših plemenitih prethodnika - vakifa, koji su oblikovali vrijeme u kojem su živjeli, ali i motivisali generacije koje dolaze nakon njih. Želim ovom prilikom čestitati Vakufskoj direkciji, njenom direktoru i njegovim saradnicima na posvećenosti i trudu. Čestitam im na čuvanju i restauraciji postojećih vakufa, te predanom radu na izgradnji novih - poručio je zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković.

Infrastruktura Islamske zajednice u Sanskom Mostu je devastirana tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali je entuzijazam aktivista, prijatelja i džematlija, uz podršku institucija doprinio da ovaj medžlis danas ima riješenu infrastrukturu na zadovoljavajući način.

- Ovaj vakufski tržni centar nije samo mjesto trgovine, nego je testament naše predanosti Islamskoj zajednici, ali i simbol olakšavanja našim sugrađanima. Ulaganje u ovaj tržni centar je osiguravanje bolje budućnosti generacijama koje dolaze, a vjerujem da će on biti i mjesto susreta - rekao je muftija bihaćki hafiz Mehmed Kudić.

Dodao je da se njegovom izgradnjom, također, nastavlja tradicija pokazivanja ljubavi prema Zajednici i rada na njenoj održivosti.

U okviru protokola obratili su se i načelnik Općine Sanski Most mr. Faris Hasanbegović, savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona Esad Bašagić, konzul Republike Turske u Banja Luci Oguz Kilic, a u revijalnom dijelu programa, nastupio je Armin Muzaferija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.