SANSKI MOST Sjetva nikada intenzivnija

Okućnice postaju bašte

Nabavljene dovoljne količine sjemena

S. T. / Avaz.ba

Na području općine Sanski Most u ovoj godini različitim kulturama bit će zasijane rekordne površine zemljišta zbog povećanog interesa poljoprivrednika.

Prema riječima Huseina Selimovića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika, posljednjih dana oru se i pripremaju parcele koje decenijama nisu upotrebljavane, a brojni građani vlastite okućnice i dvorišta pretvaraju u bašte. 

Pojačan interes

- Nije teško zaključiti kako je pojačan interes za poljoprivrednu proizvodnju uzrokovan aktuelnom situacijom zbog pandemije koronavirusa i strahom da bi moglo doći do nestašice u snabdjevanju hranom. Jednostavno, ljudi žele da se osiguraju u slučaju najgoreg scenarija i za vlastite potrebe proizvedu nešto hrane - ističe Selimović.

Velika potražnja

Direktor Zemljoradničke zadruge „Agrisan“, Senad Hadžibajramović kaže kako vlada velika potražnja za sjemenskim materijalom.

- Veću nabavku osigurali smo prije izbijanja trenutne situacije, ali se pokazuje kako je potražnja građana za sjemenima enormna. Iako je stanje na granicama teško, za sad je situacija s nabavkom sjemenskog materijala još uvijek stabilna - kazao je Hadžibajramović.

Prema njegovim riječima, planiraju povećati i prozvodnju u vlastitom rasadniku.

Više o temi Sanski Most

SANSKI MOST
U 73. godini šije zaštitne maske

Više o:

Sanski Most Sjetva
NA VRH

Podijeli članak na