ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Obradovane dvije porodice u Maglaju: Ibrakovići nakon 20 godina dobili vodu

Suvad Ibraković (u sredini) s predstavnicima EXIT-a

N. Br.

27.2.2018

Gotovo 20 godina dvije porodice Ibraković, braća Suvad i Mirsad iz naselja Misurići živjeli su u kućama u kojima nije bilo vode. Za svakodnevne potrebe koristili su izvor Kraljevac. 

Zahvaljujući sredstvima koja su osigurana iz Humanitarnog fonda EXIT, ove porodice uživaju u blagodatima vode u svojim kućama. Suvad Ibraković sa svojom porodicom 12 godina živio je u jednoj podrumskoj prostoriji. Za vrijeme jačih kiša podrum je uvijek bio pod vodom.

- Digao sam kredit da sagradim kuću, radim kao pomoćni radnik u jednoj školi, plaća je mala, a nakon što platim ratu kredita, malo šta ostane za život. I sve ove godine uvođenje vode u kuću nikako nije došlo na red - ističe Suvad Ibraković.

Kada je saznao za namjeru EXIT-a, Suvad je sam očistio bunar, iskopao kanale, postavio kablove i sve pripremio do dolaska vodoinstalatera, koji je postavio hidrofore. Radio je, kaže, i po kiši i po snijegu. Kada je na česmama potekla voda, sreći Ibrakovića nije bilo kraja.

- Hvala svima koji su učestvovali u ovoj akciji, dobrim ljudima i članovima fonda, s hafizom Hidajetom ef. Talićem na čelu. Lakše je sada i meni i porodici brata Mirsada, koji je 80-postotni invalid - dodao je Suvad.

Pomoć Ibrakovićima samo je jedna u nizu uspješnih akcija EXIT-a, koji djeluje pri Kuršumlija džamiji u Maglaju.

- Ovo je jedan od novčano većih projekata, a uloženo je 2.500 maraka - pojasnio je Damir Đuhera, sekretar EXIT-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.