SKUPŠTINA ZDK

Mladi do 35 godina neće plaćati porez pri kupovini stana ili kuće

Skupština ZDK: Odluka o ukidanju poreza jednoglasno usvojena

Piše: E. DRAGUNIĆ

26.4.2018

Sve osobe u ZDK do 35 godina ubuduće neće plaćati porez na promet nekretnina prilikom prve kupovine stana, kuće ili zemljišta rješavajući tako svoje stambeno pitanje. Ova odluka jučer je jednoglasno usvojena na sjednici Skupštine ZDK.

Negativno mišljenje

Inače, porez na promet nekretnina iznosi pet posto, a prema usvojenom dokumentu, od sada će plaćanja poreza biti oslobođene osobe do 35 godina starosti koje prvi put kupuju stan ili kuću do 80 kvadratnih metara ili zemljište za gradnju kuće do 600 kvadrata.

Ministar finansija ZDK Andrej Kajić rekao je da je ovo ministarstvo postupilo po zaključku Skupštine ZDK i napravilo izmjene ovog zakona uprkos ranije negativnom mišljenju Saveza općina i gradova FBiH.

- Porez na promet nekretnina je u stopostotnom iznosu prihod općina i gradova. Eventualnu odgovornost za izmjene ovog zakona preuzet će Skupština ZDK koja je predlagač ovih izmjena – rekao je Kajić.

Kako su tokom rasprave kazali pojedini zastupnici, postoji mogućnost da načelnici općina mogu zatražiti ocjenu ustavnosti ove odluke, ali su i izrazili nadu da se to neće desiti.

Utvrđeno mišljenje

Na jučerašnjoj sjednici Skupština ZDK potvrdila je mišljenje o Nacrtu strategije zapošljavanja FBiH 2018.-2021. Također, razmatrana je i Inicijativa Udruženja taksista s područja ZDK o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza.

Izvještaji o radu

Zastupnici su jučer razmatrali i Izvještaj o radu Kantonalnog suda u Zenici za 2017. godinu kao i Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva ZDK za prošlu godinu. Na dnevnom redu bio je i Izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaštva Zenica, kao i Izvještaj o radu Kantonalnog zavoda za pravnu pomoć za 2017. godinu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.