ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Fikret i Nura Saletović iz Perinog Hana kod Zenice nemaju odakle platiti račune, a hrane se u Narodnoj kuhinji

Žive u kući koja je dotrajala

E. DRAGUNIĆ

8.6.2018

Fikret (65) i Nura Saletović (55) te njihove dvije kćerke, blizanke, iz naselja Perin Han kod Zenice žive na rubu egzistencije. Fikret je prošle godine imao dva moždana udara, a Nura je 2014. slomila ruku i nogu, a i srčani je bolesnik. I njihove kćerke, koje idu u drugi razred Frizerske škole, imaju zdravstvenih problema. 

 Pola penzije

Ekipa “Avaza” posjetila je ovu porodicu u njihovoj kući, koja je dotrajala i prijeti joj urušavanje. Fikret je zbog zdravstvenih problem još prije 17 godina poslat u prijevremenu penziju, koja danas iznosi 330 KM. Kako kaže, pola te penzije mjesečno mu se odbija za drva, a od ostatka moraju preživjeti, kupiti lijekove, djecu slati u školu...

- Da nam nije naroda, ne bismo imali šta jesti. Niti pušim niti pijem, a meso vidim samo kad prođem pored mesnice. Hranimo se u Gradskoj narodnoj kuhinji u Zenici i to nam je veliki spas. U ovoj kući smo od 2001. godine i samo čekamo kad će se urušiti. Zidovi su popucali, osipaju se, pod samo što nije propao, jer se ispod nalazi podrum. U kupatilu nam se pokvario bojler, a nemam odakle da to sve popravim – kaže Fikret.

Kad treba otići po obrok u Narodnu kuhinju, Nura sabere od naroda 2 KM za autobusku kartu. Kako kažu, nemaju odakle platiti ni račune za struju i vodu. Nura posti cijeli ramazan i nada se pomoći dobrih ljudi.

Dobili paket

- Dobili smo paket namirnica od efendije u našem džematu i zahvaljujemo im na tome. Svake godine nam narod donese vitre pa se nadamo i ovaj ramazan, da barem mogu platiti račune - kaže Nura.

 Kako pomoći porodici Saletović 

Svi oni koji žele pomoći porodici Saletović, mogu ih kontaktirati na broj telefona 032/833-915 ili ih direktno posjetiti u naselju Perin Han u ulici Bistua Nuova na broju 94. Kažu da im je svaka pomoć dobrodošla, a najprioritetnije im je, kako kažu, da riješe stambeno pitanje.


Fikret i Nura Saletović: Meso vide samo u mesnici

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.