ZENICA Prihvaćena inicijativa vijećnika Jasmina Hodžića

Grad Zenica će subvencionirati boravak djece u vrtićima

Smatram nužnim da Grad pomogne mladim roditeljima u ostvarivanju što boljih uvjeta za početni stepen jedinstvenog sistema odgoja i obrazovanja najmlađih sugrađana, kaže Hodžić

D. PAŠALIĆ
10.11.2018 14:12

Uskoro subvencioniranje troškova boravka djece u predškolskim ustanovama

Članovi Gradskog vijeća Zenice na posljednjoj sjednici prihvatili su inicijativu vijećnika Jasmina Hodžića (SBB) o subvencioniranju troškova boravka djece u predškolskim ustanovama na području Zenice.

Mjesečna primanja

Hodžić je, kaže, ovu inicijativu uputio jer smatra da je to neophodno, uzimajući u obzir lošu finansijsku situaciju i nezaposlenost brojnih građana.

- Smatram nužnim da Grad pomogne mladim roditeljima u ostvarivanju što boljih uvjeta za početni stepen jedinstvenog sistema odgoja i obrazovanja najmlađih sugrađana. Veliki je broj roditelja čija prosječna mjesečna primanja ne prelaze više od 700 KM, a imaju dvoje i više djece, pa je vrtić za njih izuzetno velik trošak – rekao je Hodžić.

On je podsjetio da na području Zenice imaju i velik broj samohranih roditelja, onih koji su korisnici pomoći za izdržavanje te da nije mali broj ni djece koja žive u posebno teškim porodičnim okolnostima.

- Dosta je djece čiji roditelji imaju rješenje te nalaz i mišljenje o stepenu oštećenja tijela. Veoma često majke se odlučuju posvetiti odgoju djece te odustaju od zaposlenja zbog za njih visokih cijena troškova boravka djece u vrtićima – naglasio je Hodžić.

Druga namjena

Napomenuo je i to kako bi se na ovaj način povećao broj djece koja bi bila obuhvaćena programom predškolskog odgoja i obrazovanja, te bi se ostvarila pretpostavka za stavljanje u funkciju i onih vrtića koji sada imaju neku drugu namjenu.

Podsjetimo, nakon Hodžićeve inicijative za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje mladim bračnim parovima iz Zenice, i ova inicijativa o sufinansiranju troškova boravka u vrtićima naišla je na oduševljenje vijećnika i javnosti uopće.

Nacrt u pripremi

Usvojena inicijativa vijećnika SBB-a, osim u sali Gradskog vijeća, naišla je na odlične i pozitivne reakcije među sugrađanima. Svoje oduševljenje iskazali su na društvenim mrežama, a daljnji put realizacije ove inicijative je na resornoj gradskoj službi.

- Odluka, uz usvojenu inicijativu, predata je Stručnoj službi da u roku od 30 dana izradi nacrt odluke o subvencioniranju boravka djece u predškolskim ustanovama – rekao je Hodžić.

  • Hodžić: Veliki troškovi
    Hodžić: Veliki troškovi
NA VRH