IZA KULISA

Potpis sa SDA vrijedan više od 6 miliona KM?!

Na javnom tenderu je prošla firma “AE Sigurnost”, a koja će za fizičko osiguranje “Elektroprivrede BiH”, ali i pratnju novca, u naredne tri godine dobiti 6.676.859 KM, bez PDV-a

Sarajlić i Vrače potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju. Fena

D. PAŠALIĆ

25.1.2019

Iza potpisivanja sporazuma Asima Sarajlića (SDA) i Eldina Vrače (Snaga centra) o saradnji i zajedničkom djelovanjem u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, stoji čak šest miliona maraka!? 

Javni tender

Naime, Vrače se sa svojom zaštitarskom agencijom “AE Sigurnost” prijavio na tender kojeg je raspisalo JP “Elektroprivreda BiH”, a kojim, kako je javnosti poznato, upravlja upravo SDA.

Na javnom tenderu je prošla upravo Vračeova firma “AE Sigurnost”, a koja će za fizičko osiguranje “Elektroprivrede BiH”, ali i pratnju novca, u naredne tri godine dobiti 6.676.859 KM, bez PDV-a.

Simptomatično je i to da se na tender kao konzorcij prijavilo još sedam firmi iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Goražda i Bugojna, ali je firma Vračea bila najpovoljniji ponuđač.

Naime, ranije je tendere dobivao konzorcij koji čini nekoliko agencija i imaju ukupno 3.000 uposlenika, dok Vračeova “AE sigurnost” nema ni 100 radnika, zbog čega bi cjelokupan tender mogao doći u pitanje.

Interesantno je i to da je Vrače, nakon svih dešavanja u vezi sa spornim potpisivanjem ugovora, objavio na svom Facebook profilu: 

- Game is over. Sapunici je došao kraj, na klupi neka sjedi ko je naučio.

Potpis koji izgleda vrijedi više od 6 miliona maraka, brojni građani Zeničko-dobojskog kantona oštro su kritizirali na društvenim mrežama.

Režija Kasumovića

Prema nekim informacijama, ideju u vezi sa potpisivanjem sporazuma navodno je režirao Fuad Kasumović, potpredsjednik Nezavisnog bloka, koji je proteklih dana pokušao napraviti dogovor i skupštinsku većinu i u Zeničko-dobojskom kantonu sa SDA, međutim, naišao je na odbijanje.

Na taj način, Kasumović je planirao napraviti vertikalu, vlast sa SDA u ZDK i u Parlamentu FBiH. Međutim, nije očekivao da će naići na odbijanja u zeničkoj SDA.

Krah Snage centra

Podsjetimo, Snaga centra koju je Vrače osnovao još pred Lokalne izbore 2014. godine doživjela je potpuni krah.

Čak četiri zastupnika prešla su iz Snage centra u SDP, tako da ova stranka sada ima svega dva vijećnika u Gradskom vijeću Zenice.

Faksimil dokumenta: Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.